IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AstraZeneca купува разработчик на лечения на редки заболявания за 39 млрд. долара

Акционерите на Alexion ще получат по 60 долара в брой и 2,1243 американски депозитарни акции на AstraZeneca за всяка акция на Alexion

16:00 | 12.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca Plc заяви, че ще купи Alexion Pharmaceuticals Inc. в сделка за 39 млрд. долара, добавяйки разработчика на лечения на редки заболявания и имунология към своето портфолио от активи.

Офертата оценява Alexion при 175 долара за акция, което представлява премия от 45% спрямо цената на книжата на компанията от края на последната сесия в петък, съобщава Bloomberg. 

Придобиването на Alexion ще подкрепи работата на AstraZeneca в области като лечението на кръвни заболявания, като сделката е свързана с плана за преструктуриране на главния изпълнителен директор Паскал Сорио. Откакто пое поста през 2012 г., той насочи производителя на лекарства в други доходоносни области като раковите терапии.

AstraZeneca, заедно с Оксфордския университет, успя да разработи ваксина срещу Covid-19, която показа висока ефективност при проучванията.

Акционерите на Alexion ще получат по 60 долара в брой и 2,1243 американски депозитарни акции на AstraZeneca за всяка акция на Alexion, заявява британско-шведската фармацевтична компания.

Акциите на AstraZeneca поскъпнаха със 7% през тази година и почти със 70% през последните три години, което увеличи пазарната ѝ стойност до 107 млрд. паунда (142 млрд. долара).

Очаква се придобиването да приключи през третото тримесечие на 2021 г. и акционерите на Alexion ще притежават 15-процентен дял от обединените компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още