IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2 млн. евро получава България от Фонда за солидарност за наводненията в Мизия

Фондът има възможност да разпредели общо 900 млн. евро през тази година за преодоляване на щети от бедствия

14:25 | 09.04.15 г.
2 млн. евро получава България от Фонда за солидарност за наводненията в Мизия

Европейският Фонд за солидарност ще изплати 1,98 млн. евро за преодоляване на щетите след тежките наводнения през лятото на 2014 година в Мизия, съобщи Европейската комисия. От Брюксел отбелязват, че средствата ще бъдат насочени към един от най-бедните региони в ЕС – Северозападния район на България.

Според заявлението на българските власти щетите са били най-големи в Мизия и село Крушовица – 700 жилищни и обществени сгради, пътища и земеделски стопанства са били наводнени. 800 души от Мизия бяха евакуирани, а стихията нанесе щети по енергийната, водната и транспортната инфраструктура.

Припомняме, че Фондът за солидарност е с бюджет от 541 млн. евро за 2015 година. За миналата година имаше остатък и така средствата, които могат да бъдат разпределени през тази година, са 895 млн. евро. Каква финансова помощ ще бъде отпусната на отделните държави, се определя въз основа на общата стойност на преките щети от бедствието, описани в заявлението на съответната държава.

С днешното си решение ЕК отпусна и средства по Фонда за Италия (в размер на 56 млн. евро) и на Румъния (8,5 млн. евро). Тези пари трябва да покрият разходите, които държавите са направили за възстановяване на жизненоважна инфраструктура в наводнените региони.

През октомври и ноември 2014 имаше наводнения в пет региона в Италия – Емилия-Романя, Лигурия, Ломбардия, Пиемонт и Тоскана. Бедствията взеха 11 жертви, 3000 души бяха евакуирани, а придошлите води разрушиха инфраструктура и нанесоха значителни щети на икономическите сектори в много градове.

ЕК компенсира и част от щетите, нанесени от наводнения през май, юли и август 2014 година в северната ни съседка Румъния. Придошлите води и предизвиканите от тях кални свлачища нанесоха щети на хиляди сгради, скъсани са язовирни стени и са разрушени пътища, мостове, пречиствателни станции и друга инфраструктура. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още