IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на април ще е актуализирана националната програма за свлачищата

Свлачищата в урбанизираните райони са над 1 850, над 700 са по републиканските и общински пътищa

14:25 | 30.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
До края на април ще е актуализирана националната програма за свлачищата

До края на април вероятно ще бъде актуализирана националната програма за превенция на свлачищата. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която заедно с вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и столичния кмет Йорданка Фандъкова участва в откриването на Център за настаняване от семеен тип в столичния район "Надежда", предаде БТА.

В програмата се предвижда да бъдат включени 27 нови свлачища. Ще бъде направена и план сметка до 2020 г за необходимия ресурс.

Павлова посочи, че на днешното заседание на междуведомствената комисия по бедствия и аварии е била представена информация, както и че регионалното министерство е в готовност да предостави разчетите си на комисията.

Министърът допълни, че до 2020 г. са необходими над 870 млн. лева за мерки, свързани с превенцията на свлачищата, абразия и ерозия на бреговете на Черно море и Дунав. Отделно има нужда от финансов ресурс за справянето с аварийните ситуации заради наводненията, а годишният бюджет на междуведомствената комисия е само 70 млн. лева.

Според данни на регионалното министерство свлачищата в урбанизираните райони са над 1 850, а над 700 са по републиканските и общински пътищa в страната. За тази година в бюджета на ведомството са заложени 1,2 млн. лева, които ще стигнат за мониторинг, регистрация и проектиране.

Основно се разчита на ресурса по новата оперативна програма „Околна среда“, която обаче още не е одобрена от Брюксел. В нея са заложени 20 млн. евро за големите свлачища по пътнaтa мрежа и в урбанизирани райони.

Друг източник на средства е европейският фонд „Солидарност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още