IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За укрепване на свлачищата са необходими около 871 млн. лева*

Щетите върху пътната мрежа от последните свлачища са за около 20 млн. лева, съобщи регионалният министър

16:33 | 12.02.15 г. 1
За укрепване на свлачищата са необходими около 871 млн. лева*

Около 871 млн. лева са необходими за укрепване на свлачищата в България, съобщи на днешното заседание на парламентарната комисия по регионална политика министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

В страната са регистрирани общо 1 850 свлачища, посочи Павлова. Общата им площ достига над 207 хил. дка. Нови свлачища са регистрирани основно в Черноморския регион, Смолянско и Кърджалийско, допълни тя.

Само за укрепването на новите свлачища, които са засегнали пътната мрежа, са необходими около 20 млн. лева, коментира министърът.

За преодоляване на последствията ще се разчита на пари от бюджета на Министерството на регионалното развитие, европейският фонд „Солидарност” и Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, която разполага със 70 млн. лева за тази година. 

Лиляна Павлова припомни, че в бюджета на новата оперативна програма „Околна среда” са предвидени още 20 млн. евро за превенция на свлачищата.

Министърът каза още, че ведомството подготвя актуализация на програмата за управление на свлачищата за периода 2015-2020 г. Очаква се тя да е готова през март. Предстои документът да бъде изпратен за междуведомствено съгласуване. 

Павлова допълни, че  в момента Министерството на финансите разработва механизъм за въвеждането на катастрофичен пул, в който да се набира ресурс за изплащане на обезщетения за щети от природни бедствия върху частни имоти. Още не е решено дали обезщетенията ще се изплащат на регионален принцип, или парите ще се плащат на общините, но те ще са обвързани с данъчната оценка на имотите, поясни министърът. 

*Актуализирано в 16,45 часа с изказването за катастрофичния пул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Айде кранчетооооооПак ще потече към наще ора. То не беше Арена Армеец, то не беше магистрали то не беше саниране, са и свлачищата.Засрамете се бе ей! 840 милиона знаеш колко са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още