IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Богоев: Всеки гражданин с покрит имот трябва да участва в катастрофичен пул

Това няма да е данък, а грижа за собственото имущество, заяви експертът

10:30 | 09.02.15 г. 4
Б. Богоев: Всеки гражданин с покрит имот трябва да участва в катастрофичен пул

Ако бъде създаден катастрофичен пул с цел обезщетяване на пострадали от природни бедствия, всеки гражданин с покрита собственост трябва да участва с вноски. Това каза пред БНР Борислав Богоев – бивш заместник-председател на Комисията за финансов надзор с ресор застраховане. Управляващите вече обмислят идеята, която е стара, но засега не е реализирана.

Богоев заяви, че идеята за създаване на катастрофичен пул е била предложена още при предишното управление на ГЕРБ, но тогавашният министър на финансите Симеон Дянков отказал да я подкрепи.

„През последните години се натрупаха факти, изследвани от учените. За последните 50 години виждаме, че поройните дъждове са предимно в Източна България, като броят на дните с екстремни валежи се увеличава с 240%. Увеличава се броят на месеците, през които стават наводнения“, заяви експертът. Той посочи, че катастрофичните рискове са  земетресения,  свлачища и  наводнения, като при последните трябва да се прави разлика между природа и човешки грешки.

„Има три групи мотиви за създаването на катастрофичен пул. Първата група са финансово-икономическите, които биха помогнали на хората, които са претърпели бедствия, да получат своите обезщетения. Социалните мотиви, тъй като този пул трябва да бъде създаден на принципа на солидарността – всички ние даваме малки вноски, за да помогнем на пострадали, когато има нужда. На трето място са застрахователно-техническите мотиви. Това са статистическата информация за бедствията и математическите сметки, които правят актюерите от застрахователните компании“, обясни Богоев.

Той предлага да се събират вноски от 30 до 50 лева годишно от всеки гражданин, който има покрита собственост, като се взема предвид  данъчната оценка на имота.  Тази вноска трябва да се приема по думите му не като данък, а по-скоро като грижа за собственото имущество.

„Ние виждаме какво се случва. Нямаме застраховки и когато се случат бедствия, отиваме и казваме: държавата да помогне. Да, но ние направили ли сме някакви стъпки в посока на това да защитим собственото си имущество“, попита Богоев.

Той подчерта, че със събраните средства следва да се обезщетяват пострадали само за загубата на жилище до 100% от данъчната оценка, но не и за скъпи вещи – например джакузи или телевизор за 4000 лв. Този катастрофичен пул не би трябвало да покрива и търговски обекти, които са в даден имот като магазин или заведение в гараж.

"Хубаво е да има нива на отговорност в зависимост от коя категория е оценката на собствеността", препоръча експертът. В редица европейски държави се използват и смесица от подходи за застраховане при случаи на тероризъм, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 0
Danny666
преди 9 години
Комунизма НИКОГА не си е отивал от тази *** наречена България !Другарю Б. Богоев ДОКОГА ЛИЧНАТА ОТГОВОРНОСТ НА плебса ще се прехвърля в ОБЩ кюп и тези които живеят по правилата и СПАЗВАТ закона ПАК ще трябва да ПЛАЩАТ за ВСИЧКИ ???Има си застраховки за имоти бе ***. Ама понеже плебса не ви ги купува и за това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО - НАЛИ ?Отвратително ! Почна се от пенсиите, здравните осигуровки - сега и това ! *** то при Тошко такъв комунизъм не е имало !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
Трубадур
преди 9 години
Поредната *** идея, по този начин пак едни ще плащат сметката на другите, защото на всички е ясно че тези които до сега не са си плащали застраховки няма да си плащат и годишната вноска пък и на повечето имотите са незаконни. По света отдавна са решили проблема със застраховане на имуществото на гражданите а държавата се грижи само за възстановяване на инфраструктурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още