IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователи предлагат нов модел за покриване на катастрофичните рискове

Бизнесът иска да бъде спазен принципът на доброволност при застраховането на сградите

12:40 | 11.06.12 г. 1
<p>
	<em>След земетресението най-големи поражения имаше от падналите комини на сградите </em>&nbsp; Снимка: БТА</p>

След земетресението най-големи поражения имаше от падналите комини на сградите   Снимка: БТА

Представители на Асоциацията на застрахователите в България настояват за изготвяне на концепция за налагане на приемлив за страната модел на застраховене срещу катастрофични рискове.

Бизнесът призова държавните институции да работят съвместно със застрахователните компании, така че да бъде създадена нормативна уредба, която да отговори на обществения интерес. Призивът е по повод щетите от земетресението в Перник, породило различни изказвания от страна на администрацията,в това число и за въвеждане на задължителна застраховка.

Коста Чолаков, зам.-председател на организацията, поиска да се направи мащабно проучване на чуждия опит, за да може да се намери най-правилният модел за застраховане в страната ни.

Миналата седмица зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев съобщи, че целта на правителството е всички частни имоти да бъдат застраховани в бъдеще. Той намекна, че вероятно ще бъде въведена задължителна застраховка на имотите срещу природни бедствия чрез въвеждането на катастрофичен пул, подобен на пуловете, които действат в Румъния и Турция. 

Председателят на асоциацията Данчо Данчев посочи, че е честа практика управляващите в страната да вземат решения за задължително застраховане, без това да се съгласува с бизнеса.

По думите му задължителното застраховена на имуществото срещу катастрофични рискове е нож с две остриета. „Логично е всеки сам да се грижи за собствеността си, а не някой друг да поема щетите”, коментира Данчев.

От една страна задължителното застраховане би могло да вдигне покритието по застраховките на имуществото срещу последствията от различни природни бедствия, но от друга то би нарушило принципа на доброволността.

Задължителното застраховане би могло да премахне и всякакви стимули общините и държавата да вземат превантивни мерки срещу тези рискове, като например да почистват речните корита и да поддържат пътната инфраструктура, предупреждават от организацията.

Данчо Данчев съобщи, че след земетресението в Перник са заведени около 3 100 щети по обществени и частни сгради предимно в Перник и София, за които ще бъдат изплатени близо 5 млн. лева. 

Това обаче не са представителни данни, тъй като са предоставени на асоциацията от 10-на компании. Според Данчев реалните щети са вероятно на двойна стойност.

Константин Велев от асоциацията на застрахователите допълни, че държавата и общините застраховат обществени сгради на по-ниски стойности, поради което обезщетенията не винаги са адекватни на реалната стойност на имуществото. Той посочи, че дори в центъра на София има обществени сгради, чиято реална стойност е за милиони, но те са застраховани на базата на оценка за около 200 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Брех! Гледам и не вярвам на очите си, че в България има някой, който не мисли само за собствения си келепир, без оглед на нищо друго. Скоро не ми се беше случвало подобно нещо. Браво! ...И дано не е само фасада, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още