IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 30 са новоактивираните от началото на годината свлачища

Нерегламентираното строителство и липсата на канализация са сред факторите, които най-много влияят на свлачищните процеси, според зам.-регионалния министър

13:13 | 21.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Почти 30 са новоактивираните от началото на годината свлачища

Почти 30 са новите свлачища, които са се активизирали от началото на годината, съобщи в предаването “Седмицата” на Дарик радио заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Той припомни, че за укрепване на свлачищата в страната са необходими минимум 871 млн. лева. Най-голяма би била инвестицията в укрепването на свлачището в Оряхово – поне 60 млн. лева.

Най-засегнатите от свлачищни процеси населени места се намират по Дунавското крайбрежие, във Варненско, Шуменско, Кърджалийско (Родопите като цяло), Ловешко и други, коментира Нанков.

Зам.-министърът призна, че с наличния ресурс е възможно само регистрацията на свлачищата и проследяването им. За финансиране на укрепването и други мероприятия се размита на европейските пари по линия на оперативната програма “Околна среда” 2014-2020 г. (около 40 млн. лева), както и фонд “Солидарност” на Европейския съюз. Подготвя се и национална програма за превенция на свлачищата.

Нерегламентираното строителство е един от факторите, които най-много влияят на свлачищните процеси, освен климата, коментира Николай Нанков. Той посочи, че през годините Законът за устройството на територията (ЗУТ) е бил заобикалян и не са спазвани процедурите при строителни дейности в потенциално опасни зони.

Липсата на канализация също е проблем, който трябва да бъде решен, както и отвеждането на битовите и дъждовните води, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още