IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов: Договорени са 96% от парите по програмата за човешките ресурси

Социалният министър представи данни за осигурените работни места с помощта на различните схеми за заетост и обучение

13:02 | 15.08.13 г.
Адемов: Договорени са  96% от парите по програмата за човешките ресурси

Към настоящия момент е програмиран 100% от финансовия ресурс на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Това заяви пред „Фокус“ министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Той коментара схемите за временна и постоянна заетост, както и методите за допълнително обучение в програмата на ресорното министерство.

Адемов посочи, че договорените средства са близо 96% от разполагаемия бюджет на оперативната програма. Той уточни, че по схемата за заетост „Развитие” до момента е осигурена работа на над 54 хил. лица, а в обучение са включени близо 59 хил. лица.

В рамките на схемата „Подкрепа за заетост”, чрез която се осигуряват стимули за бизнеса под формата на субсидия за възнаграждения, до момента е осигурена заетост на близо 22 хил. лица.

"Интересът към схемите „Аз мога” и „Аз мога повече”, може би най-известните схеми реализирани по програмата, е голям, като над 151 хил. лица са получили ваучери за обучение”, допълни социалният министър. 

Адемов припомни, че България може да усвои около 100 млн. евро чрез финансиране по европейската инициатива „Гаранция за младежта”.  Той посочи, че идеята на инициативата е всеки млад човек на възраст между 15 и 24 години да бъде включен в заетост или обучение до 4 месеца след завършване на образованието си.

Припомняме, че през юли стана ясно, че социалното министерство планира създаването на Национален план за изпълнение на „Гаранция на младежта”. 

"Проведохме и работни срещи с младежки организации, за да се запознаем и с техните идеи. Те предложиха съчетаването на обучението с придобиването на практически опит. Проявяват също така засилен интерес към възможностите за стартиране на собствен бизнес", обясни Адемов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още