Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Битови отпадъци от София ще бъдат изгаряни в циментовия завод "Холсим"

Досега в пещите на комбината са унищожени близо 100 хил. т смет

В циментовия завод край Бели Извор "Холсим" започва да действа нова инсталация за оползотворяване на битовите отпадъци на София. При откриването на линията присъстват зам.- министърът на околната среда и водите Евдокия Манева и кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщиха от екоминистерството.

Още по темата

Общата инвестиция в проекта е за 6,5 милиона евро, като 1,7 млн. евро са получени по оперативна програма "Развитие на конкурентноспособността на българската икономика". 

Сътрудничеството на общината със завода датира от 2007 г., като досега в пещите са изгорени 90 300 тона сортиран битов отпадък от столицата.

В резултат от това сортиране количеството смет е намаляла с 60 на сто. При тази обработка годишно се извличат и предават за рециклиране около 20 хил. тона отпадъци.

При изгарянето част от битовите отпадъци се превръщат в енергиен ресурс, в резултат на което столичната община изпълнява ангажиментите си за рециклиране на отпадъците и за използване на възобновяема енергия.

Използването на модифицирани горива от отпадъци е утвърдена практика и в други страни от Европейския съюз, припомнят експерти.

По статията работиха: Екатерина Стоилова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Плевен дава над 13 млн. лева за 14 нови електробуса