IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битови отпадъци от София ще бъдат изгаряни в циментовия завод "Холсим"

Досега в пещите на комбината са унищожени близо 100 хил. т смет

16:08 | 14.09.12 г.
Битови отпадъци от София ще бъдат изгаряни в циментовия завод "Холсим"

В циментовия завод край Бели Извор "Холсим" започва да действа нова инсталация за оползотворяване на битовите отпадъци на София. При откриването на линията присъстват зам.- министърът на околната среда и водите Евдокия Манева и кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщиха от екоминистерството.

Общата инвестиция в проекта е за 6,5 милиона евро, като 1,7 млн. евро са получени по оперативна програма "Развитие на конкурентноспособността на българската икономика". 

Сътрудничеството на общината със завода датира от 2007 г., като досега в пещите са изгорени 90 300 тона сортиран битов отпадък от столицата.

В резултат от това сортиране количеството смет е намаляла с 60 на сто. При тази обработка годишно се извличат и предават за рециклиране около 20 хил. тона отпадъци.

При изгарянето част от битовите отпадъци се превръщат в енергиен ресурс, в резултат на което столичната община изпълнява ангажиментите си за рециклиране на отпадъците и за използване на възобновяема енергия.

Използването на модифицирани горива от отпадъци е утвърдена практика и в други страни от Европейския съюз, припомнят експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още