IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът ще има бърз достъп до екоразрешителните

Норвежкото правителство субсидира изграждането на информационна система за наблюдение на водния сектор

16:04 | 26.04.12 г.
<p>
	<em>Басейновите дирекции извършват постоянно наблюдение на реките, язовирите и останалите водни обекти, като информацията се обобщава на национално ниво</em> &nbsp; &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Басейновите дирекции извършват постоянно наблюдение на реките, язовирите и останалите водни обекти, като информацията се обобщава на национално ниво       Снимка: БТА

Министерството на околната среда и водите значително ще съкрати сроковете за издаване на разрешителните за бизнеса, които досега се оработваха ръчно. Това съобщиха от ведомството по повод новата информационна система, създадена с финансовата подкрепа на норвежкото правителство.

Системата ще облекчи обработката на разрешителните и ще осигури постоянен мониторинг при управлението на водите, което е важно условие за предоставянето на електронни услуги за бизнеса.

Общата стойност на проекта възлиза на над 1,3 млн. евро, от които близо 1,2 млн. евро, или 85 на сто е безвъзмездната помощ от правителството на Норвегия. Средствата се отпускат от държавната скандинавска компания „Иновация Норвегия”.

Чрез новата система ще се осъществява ефективен мониторинг върху състоянието на водните обекти в страната, ще се улесни и задължителният контрол, извършван от ведомството по издаваните разрешителни на предприятията. По закона за околната среда ведомството одобрява комплексните разрешителни на предприятията от тежката индустрия, които са длъжни да инвестират в пречиствателни инсталации, за да не замърсяват природата.

Досега оценката и одобряването на тези разрешителни се извършваше ръчно, което затрудняваше бързото одобрявяне на проектите, поясниха експерти.

С новата информационна система се въвеждат шест модула, в които освен регистрите на разрешителните се включват още счетоводни модули за таксите, които екоминистерството събира по законите за водите и за опазване на околната среда.

Системата ще осигури и постоянно наблюдение на водните запаси, което четири басейнови дирекции на територията на страната извършват по закон. 

Ако досега тези дирекции поддържаха отделни система с различни параметри, поради което не можеха да се правят справки на национално ниво, то с въвеждането на новата информационна система това ще се промени и по този начин ведомството ще бъде улеснено при докладването на обобщените данни за водните наличности пред Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още