Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Над 2500 фирми са подкрепени по ОП „Иновации и конкурентоспособност“

Изплатените средства възлизат на 1,2 млрд. лева за 2014-2020 г.

Над 2500 фирми са подкрепени по ОП „Иновации и конкурентоспособност“

Снимка: Pixabay

От стартирането на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. /ОПИК/ до този момент са подкрепени близо 2 500 български предприятия. Договорените средства са около 78% от бюджета на програмата, а изплатените възлизат на 1,2 млрд. лв. или над 45% от бюджета й. Това каза заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова по време на Годишното информационно събитие на ОПИК 2014-2020 г. 

Иванова подчерта, че високият процент на усвояване на средствата, както в рамките на предходния програмен период, така и в настоящия поставя оперативната програма на едно от първите места както на национално, така и на европейско ниво. 

Оценката на макроикономическите ефекти от изпълнението на ОПИК отчита и  първите краткосрочни ефекти от изпълнението на програмата по макроикономически показатели, като най-значително е отражението върху частните инвестиции, което е 2,4%, съобщават от Министерството на икономиката.

По думите й реалните резултати за фирмите според анализите на министерството показват, че за последните две години ръстът на приходите на предприятията, подкрепени по ОПИК, е близо 3% повече спрямо средните за страната.

„Нарастването на инвестициите в дълготрайни материални активи на подкрепените от ОПИК предприятия е над 40%. Това е многократно по-висок процент спрямо средния процент на реализираните инвестиции в активи от всички предприятия в национален мащаб за същият период от време, който достига едва 7.4 %.“, посичи Иванова.

Броят на подадените заявки за патент от подкрепените по ОПИК предприятия е почти 50% от средногодишния брой на регистрираните патенти в национален мащаб.

През следващата  година се очаква да бъдат отворени за кандидатстване процедури за „Стимулиране внедряването на иновации от съществуващи предприятията“, по която бюджетът е 60 млн. евро, както и процедура, насочена към дигитализацията на МСП, с бюджет 30 млн. евро.

 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
OLAF констатира спад на измамите с еврофондове на ниво ЕС