Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Нено Димов: Няма риск от загуба на средства по ОПОС, успяхме да спасим всички

Ще наддоговорим средствата по ОП "Околна среда" 2014-2020 г., за да се инвестират и разплатят 100% от тях до края на програмния период, посочи екоминистърът

Нено Димов: Няма риск от загуба на средства по ОПОС, успяхме да спасим всички

Снимка: Архив Ройтерс

Няма риск от загуба на средства по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г., успяхме да спасим всички. Това каза на заседанието на Комисията по околна среда и води министърът на околната среда и водите Нено Димов за текущото състояние и напредъка по ОПОС и програмата „Опазване на околната среда и климатични промени“, цитиран от Агенция „Фокус“.

Още по темата

"Правя сравнение с 31 май 2017 г. и с 31 декември 2019 г. Обявените процедури към края на май 2017 г. са били 23, което е покривало около 41% от оперативната програма, в момента са 54 и покриват 124 % от нея. Договорените суми по 38 договора са били за малко под 22%, в момента имаме 16 – за малко над 92%. Може би платените суми, което е важно, от 3% на 27% и сертифицираните от 1% на почти 24 %. Това на практика е темпото, което успяхме, особено от февруари 2018 г. да направим, така че да не поставяме под никакъв риск програмата", посочи министърът.

Нено Димов е категоричен, че няма риск от загуба на средства, въпреки че през годините е имало такива индикации и той е докладвал за това на народните представители от Комисията по околна среда. "И към края на 2018 и към края на 2019 г. риск няма....успяхме да спасим всички средства. На практика към 1 декември 2019 г. по ОПОС са обявени 54 процедури с общ бюджет близо 4,3 млрд. лева, поясни министърът.

Според него възможността за наддоговаряне е съгласувана с Европейската комисия, като целта е до края на програмния период да се инвестират и разплатят 100% от средствата. "Ние трябва да наддоговорим, за да може да изпълним максимално", уточни Нено Димов.

Министърът на околната среда допълни, че стойността на безвъзмездната помощ е на стойност близо 3,2 млрд. лв. или 92 % отбюджетната програма. “Стойността на реално изплатените средства е над 914 млн. лв. Само през 2019 г. са обявени общо 11 процедури за близо 730 млн. лв. и по петте приоритетни оси", каза още министърът.

Той посочи, че към края на тази година не съществува риск от загуба на средства за текущата година.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
OLAF констатира спад на измамите с еврофондове на ниво ЕС