IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините с водни проекти ще възстановяват разкопани улици с пари от Бюджет 2014

Екоминистерството ще консултира населените места с проекти за воден цикъл как да кандидатстват по инвестиционната програма за растеж на регионите

16:45 | 04.11.13 г.
Общините с водни проекти ще възстановяват разкопани улици с пари от Бюджет 2014

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще подкрепи общините, които изпълняват водни проекти по програма "Околна среда", да получат финансиране за възстановителни дейности на пътната мрежа в населените места. Това каза министърът на околната среда и водите Искра Михайлова във Враца, съобщи БТА.

Михайлова участва в работна среща, на която бяха представени междинните резултати след една година на реални строителни дейности по интегрирания проект за водния цикъл на града. Проектът е в размер на повече от 136 млн. лева и е най-големият, изпълняван с европейски средства в сектор "Води" на оперативната програма.

Министър Михайлова посочи, че не само във Враца, но и във всички останали градове, където се изпълняват проекти за водния цикъл на населените места, има един и същи основен проблем – в тях не е предвидено или одобрено финансиране за възстановяване на настилката на улиците и пътищата, освен в частта, където е разкопавано за новите тръби.

Министърът предложи в кратки срокове да подготви среща на засегнатите общини, за да се подготвят най-приоритетните проекти за ремонти. С тях ще се кандидатства за финансиране от фонда за регионално развитие, който е залегнал в проектозакона за бюджета за 2014 г.

МОСВ като управляващ и финансиращ орган по оперативната програма ще ги подкрепи, допълни Искра Михайлова, която отбеляза, че възстановяването на инфраструктурата не е по силите на повечето общини.

Кметът на община Враца Николай Иванов каза, че за ремонт на основните улици, включително тези, по които се движи общественият транспорт, са необходими приблизително 9,8 млн. лева. Ако общината бъде подпомогната за осигуряване на тези средства през следващите две години от държавата, местният бюджет ще може да поеме възстановяването настилките по второстепенните улици и пешеходната зона на града до края на интегрирания проект, допълни той.

Министър Искра Михайлова посочи, че интегрираният проект за водния цикъл на Враца като най-голям в сектора е от изключително важно значение за изпълнението на цялата оперативна програма. Тя отбеляза, че при изпълнението му има закъснение, което трябва да бъде наваксано през следващите месеци. До дни предстои да бъде подписан договор за реконструкцията на довеждащия водопровод от яз. "Среченска бара" до града, който бе обявен за национален обект, като така ще бъде избегнат рискът за загуба на средства по проекта.

Междувременно жители на Враца сигнализираха, че градът е разкопан от месеци заради водния цикъл и на места по разкопаните улици асфалтът е положен некачествено и скоро пропада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още