IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отмениха финансова корекция на Враца за проект по програма "Околна среда"

Общината обжалва наложените от екоминистерството санкции

18:30 | 30.06.14 г.
Отмениха финансова корекция на Враца за проект по програма "Околна среда"

Отменена е финансова корекция от 1,8 млн. лв., наложена за интегрирания проект за водния цикъл на Враца. Общината е била уведомена за това от Управляващия орган на оперативна програма "Околна среда", съобщи БТА.

Припомняме, че от ноември 2013 г. плащанията по цялата програма са блокирани от Еврокомисията заради открити нарушения при обществените поръчки, организирани от общините.

В момента общините и екоминистерството уточняват финансовите санкции за проектите с нарушения. Наложени санкции и на други градове бяха отменени.

Все още обаче не е решен въпросът с разплащането на проектите. Много населени места са разкопани заради ВиК дейности, финансирани по програмата, но извършената строителна дейност не се заплаща на изпълнителите.

За Враца това е втора отменена финансова корекция по проекта след обжалване от страна на общината, съобщи кметът Николай Иванов. В уведомлението е посочено, че управляващия орган приема възраженията срещу корекцията по договора за реконструкция на ВиК мрежата - етап 1, уточни той.

Възраженията са свързани с това, че при избора на изпълнител са спазени всички законови разпоредби и нормативните изисквания в България, което се потвърждава и от окончателния доклад на Агенцията за
обществени поръчки за извършен контрол на процедурите по тази обществена поръчка, както и че не са установени закононарушения.

Стойността на договора за изпълнение на първия етап от интегрирания проект за воден цикъл на Враца е 30 млн. лв.

Общата финансова корекция, която бе наложена по проекта за водния цикъл по пет от 12 договора за изпълнение и доставка на оборудване, е в размер 4,4 млн. лв. Общината обжалва всички корекции, като след отпадането на две от тях все още не са разгледани жалбите за три договора.

Интегрираният проект за воден цикъл на Враца е най-големият, който се изпълнява в сектор "Води" на оперативна програма "Околна среда" за плановия период 2007-2013 г. Общият му размер е над 136 милиона лева.

Междувременно от сайта на общината става ясно, че кметът налага глоби на строителните фирми, които изпълняват интегрирания проект за воден цикъл на града - „Воден цикъл 2011 ДЗЗД” и „Понстройинженеринг” ЕАД. Санкциите са за нанесени щети при строителството и нарушение на наредбите за движението и чистотата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още