Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Порожанов: Плащанията към фермерите няма да се забавят, ако регламентите за ОСП не са готови навреме

Одобрението на регламентите е малко вероятно да стане в мандата на този Европейски парламент

Порожанов: Плащанията към фермерите няма да се забавят, ако регламентите за ОСП не са готови навреме

Снимка: МЗХГ

Одобрението на регламентите за Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. е малко вероятно да стане в мандата на този Европейски парламент. Но дори и да има забавяне в изготвянето им, това няма да забави плащанията към земеделския сектор. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов.

Той откри Петата среща на земеделските камари от регион „Три морета“. За първи път България е неин домакин в лицето на Националната асоциация на зърнопроизводителите, съобщи агроминистерството. 

Още по темата


ОСП е най-трудната и обхватна политика на Европейския съюз. Неслучайно една от темите е нейното опростяване, но на този етап страните-членки не го виждаме, коментира министър Порожанов.

Той припомни, че България започна още през 2017 г. дебат по инициатива на бранша за приоритетите и какво да съдържа ОСП.

Продължават разговорите да се запази бюджетът за земеделие и през следващия програмен период. Направени са първите стъпки за т. нар. външна конвергенция или сближаване на нивата на плащания между страните членки. Конкретните финансови параметри ще са ясни след приемането на Многогодишната финансова рамка, което се очаква да стане до края на годината.

Във форума участват представители на земеделските камари и организации от Литва, Полша, Румъния, Словакия, Чехия, Унгария и Хърватия.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
OLAF констатира спад на измамите с еврофондове на ниво ЕС