IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев и Ули Маурер обсъдиха Българо-швейцарската програма за сътрудничество

По програмата досега България е получила 72 млн. швейцарски франка

17:29 | 22.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: пресцентър на президентството</em></p>

Снимка: пресцентър на президентството

Перспективите за продължаване на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, с която България получава експертна и финансова подкрепа, обсъдиха в Берн президентите Румен Радев и Ули Маурер. Българският държавен глава е на официално посещение в Швейцария, информира пресцентърът на президентството.

В рамките на програмата досега България е получила 72 млн. швейцарски франка по проекти, които следва да бъдат изпълнени до края на 2019 г.

„Особено значими са успехите на тази програма в областта на професионалното дуално обучение, която обхвана хиляди български ученици, множество училища и фирми“, посочи Радев.

Той открои интереса за създаване на съвместен изследователски център в България в рамките на програмата за научни и лабораторни изследвания, от които да се възползват както българските, така и швейцарските компании.
Швейцария ще продължи да работи за намаляване на икономическите и социални различия в разширения Европейски съюз, както и в слаборазвитите райони в България, подчерта от своя страна Ули Маурер. 

Двамата президенти оцениха високо сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната. България и Швейцария да засилят обмена на информация в борбата с корупцията и разкриване на банковата тайна при укриване на доходи и данъчни престъпления, призова Румен Радев. Държавният глава подчерта и интереса на България за по-тясно взаимодействие между банковия сектор в двете държави и при споделянето на опит и въвеждане на модерни стандарти за банков надзор, с оглед на заявения интерес на страната за присъединяване към еврозоната. „Ефективната борба с корупцията е задължителна, ако България иска да постигне реален напредък в процеса на своята европейска интеграция“, категоричен беше Румен Радев.

Ули Маурер открои отличното партньорство между въоръжените сили на двете държави и изрази интереса на Швейцария да участва в процеса на модернизация на Българската армия. Партньорството в справянето с миграцията и реформирането на европейската политика за предоставяне на убежище също бяха сред акцентите на срещата.

Двамата президенти отбелязаха позитивната тенденция за увеличаване на икономическия обмен между България и Швейцария, както и в областта на туризма. Ули Маурер потвърди интереса на Швейцария за  задълбочаване на икономическите връзки между двете страни и увеличаване на швейцарските инвестиции в перспективни сектори на българската икономика като информационните технологии и аутсорсинга.

По-рано през деня българският президент беше посрещнат с официална церемония във военно-въздушна база „Мейринген“. Румен Радев и Ули Маурер наблюдаваха учение „Алфа Скрамбъл“, което представя бърза реакция за излитане със самолети FA18 в случай на нарушение на въздушното пространство на страната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още