IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В края на ноември ще се приемат проекти за преработка на земеделски продукти

С предимство ще са предложенията от секторите плодове, зеленчуци и животновъдство

15:49 | 02.11.15 г.
В края на ноември ще се приемат проекти за преработка на земеделски продукти

В края на ноември ще се приемат проекти от земеделските стопанства по мярката за инвестиции в преработката и маркетинга на агропродукти - 4.2 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020. Това съобщи на форума "Технологии за агроиндустрията, промишлеността и инфраструктурата" Антон Аспарухов, директор на дирекция „Развитие на селските райони” в Министерството на земеделието и храните. 

За 2016 г. още не е изготвен график за приема на проекти по програмата, но се планира да бъдат отворени мерки за инвестиции в земеделски стопанства, но насочени изцяло към оборудване, свързано с напояване.

Антон Аспарухов посочи кои проекти ще имат предимство при класирането, което ще бъде по предварително обявени
критерии.

Най-много точки ще получават предложенията за преработка на продукти от уязвими сектори – плодове, зеленчуци, животновъдство, етерично-маслени култури. Бонус ще има и за проектите за енергийна ефективност, която пък трябва да се повиши минимум с 10%. Допълнителни точки ще получават проекти за иновации, биопроизводство, ако се създават работни места или пък ако фермата е в Северозападния регион.

Ивайло Тодоров от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) заяви, че вносът на преработени земеделски продукти в България расте, на фона на традиционния висок експорт на непреработени плодове и зеленчуци.

Той посочи, че въпреки усвоените досега евросредства след присъединяването на България към ЕС продължава тенденцията растениевъдството да има превес над животновъдството.

България изнася основно зърнени култури и е най-големият производител на слънчоглед в Европа. Зеленчуците формират едва 2 – 3% от брутната продукция в земеделието.

В същото време производството на мляко намалява, а животновъдството не се е справило с ниските нива на поголовието и ниската продуктивност.

Имаме добри животновъдни комплекси в секторите свиневъдство и птицевъдство – там се работи с нови технологии, посочи Ивайло Тодоров.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още