IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините получават последен шанс да завършат проектите си по ПРСР

Директните плащания за земя от ЕС ще бъдат платени през януари догодина и ще са 598 млн. лв., изчисли Румен Порожанов

11:02 | 29.10.15 г.
Общините получават последен шанс да завършат проектите си по ПРСР

Общините с незавършени проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 може да получат последен шанс да завършат обектите и така да се избегне загуба на евросредства. Това става ясно от интервю на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) Румен Порожанов пред вестник „Труд”.

Припомняме, че за да се спасят евросубсидиите, срокът за приключване на проектите беше удължен с месец до 15 октомври, но някои кметове не се справиха.

„По отношение на общините до 15 октомври т. г. за 43 проекта не бяха подадени заявки за плащане. Тези инвестиции са на обща стойност 35,5 млн. лв. С подаване на заявката кметството казва, че проектът е завършен и иска субсидия. Тук се включват както големи проекти за инфраструктура в селата по мерки 321 и 322, така и  за изграждане на горски кули, на местни инициативни групи, туристическо-информационни и др.“, казва Порожанов.

Той отчита, че проблемните големи проекти за инфраструктура са само 10. Но в рамките на общинската мярка 321, където има 8 големи инфраструктурни проекта, има и почти приключили.

Затова ДФЗ обсъжда с агроминистерството отново да бъдат променени сроковете и да има още едно последно удължаване до 13-15 ноември. Според шефа на Фонда така има шанс да се завършат 4-5 проекта и  да се спасят 27 млн. лв. от споменатите общо 35,5 млн. лв. инвестиции.

От тези 35,5 млн. лв. на общините са изплатени като аванси 15,7 млн. лв. Те ще трябва да се възстановят, ако проектите не са готови в срок. Тази седмица кметовете ще получат писма за връщане на авансите за проекти, за които са далеч от завършване.

Румен Порожанов допълва, че към момента са усвени 82% от средствата по ПРСР. Предстои до Нова година да бъдат обработени близо 1400 заявки на стойност 900 млн. лв. „Към тях автоматично искам да добавя извънредния прием по мярка 121 за техника за още 100 млн. лв., която в момента договаряме“, казва той.

Мерките, по които има недостиг на средства - 321 за общински проекти, която е била значително наддоговорена, и 214 мярка за сеитбообращението, ще бъдат изплатени с европейски пари, взети чрез преразпределение от други мерки на програмата.

„След всички тези мерки, които приложихме за ефективно усвояване на програмата, смятам, че загубите за тази година могат да бъдат в  разумни граници под 20-30 млн. евро. Програмата ще бъде изпълнена между 92 и 93%. Като първи програмен период за една държава, която се учи да усвоява и да менажира този процес, смятам, че би било едно добро постижение като резултат“, казва Порожанов.

На въпрос кога ще бъдат изплатени директните субсидии за обработваема земя той казва, че миналата седмица са направени доста сериозни плащания за сектор „Животновъдство“ - 120 млн. лв. 80 млн. лв. от тях са за обвързана подкрепа, т.е. средства от ЕС. Това е авансово плащане за сектора от 70%, останалото ще бъде през декември.

Разплатени са и националните субсидии в сектор „Овце и кози“ за близо 39,5 млн. лв.

За едрия рогат добитък първите плащания ще са през първата половина декември - 20 млн. лв. и доплащане през януари.

Директните плащания за земя от ЕС ще бъдат платени през януари догодина и ще са в рамките на 598 млн. лв. По предварителни данни това са 162 лв. на хектар, или 16,2 лв. на декар.

Предвижда се през февруари да бъде изплатено преразпределителното плащане - допълнителните субсидии за обработване на първите 300 дка от стопанството на фермер. То ще е за общо 109 млн. лв. И тази година помощта за декар ще е между 12 и 13 лева.

„Другият голям бюджет, който ще ни е и най-труден, това са т. нар. зелени плащания към директните субсидии. Бюджетът по това перо е доста съществен - 464 млн. лв. Тези плащания ще направим последни някъде през април“, обяснява той.

През февруари ще бъдат изплатени средствата по мярка 10,11 и 12 на ПРСР - това са необлагодетелстваните райони, НАТУРА, биологичното земеделие.

По повод недоволството на фермери с агроекологични ангажименти той казва, че при ангажиментите за сеитбообрaщението наредбата на министъра на земеделието дава възможност на фермерите за отказ от прилагане на схемата или за продължаването й с коригиране на ангажиментите.

Субсидията се намалява наполовина и това е съобразено с факта, че в новия програмен период 2014-2020 г. не може да бъде осигурен финансов ресурс на нивото на досега поддържания - 182 евро/ха.

По повод недоволството на винопроизводители, които няма да получат точки като чувствителен сектор, ако кандидатстват по новата ПРСР 2014-2020 за модернизиране на предприятия (мярка 4.2), Порожанов казва, че не би било лошо и проекти за модернизиране на избите да се финансират по Програмата. По принцип програмите търпят корекции, приключваме старата с 16 изменения, отчита той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още