IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усвоени са 82% от бюджета на Програмата за селските райони

Към момента се очертават 141 млн. евро загуба по ПРСР за изминал 3-годишен период, заяви земеделският министър Десислава Танева

11:37 | 23.10.15 г.
Усвоени са 82% от бюджета на Програмата за селските райони

Към момента са усвоени близо 82% от бюджета на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 и за седемте години земеделците са подпомогнати с  2,5 млрд. евро. Това коментира пред БНТ министърът на земеделието и храните Десислава Танева. „Нашата амбиция е в края на годината да приключим с около 92% усвояване на бюджета на ПРСР“, каза тя.

„Програмата вече има отчисления за този 7-годишен период около 141 млн. евро. Така че загубата, на практика към момента, е 141 млн. евро отчисления за предишни три години от 2010 до 2013 г. За 2015 г. работим по план тя да е минимална“, каза Танева.

Тя посочи още, че десет общини не са подали проекти до изтичането на крайния срок – 15 октомври, а изплатените по тези проекти аванси са 6,5 млн. евро.

За новата ПРСР тя отчете, че от 70 хил. регистрирани земеделски стопани 9% са кандидатствали по първите две отворени мерки от програмата, което означава, че секторът има визия за развитието си. Подадените проекти обаче надвишават в пъти бюджетите на отворените мерки.

По повод искането на винопроизводителите проектите им да имат предимство по ПРСР Танева припомни, че селската програма е с ясни приоритети и фокус на подпомагане: с предимство са плодове, зеленчуци, животновъдство. Тя посочи, че винопроизводителите имат отделна 3-годишна програма с бюджет 133 млн. евро. Плюс нея те са допустими кандидати и по ПРСР.

Министърът изчисли, че като се съберат бюджетите на лозарската програма и ПРСР се получава подпомагане от 144 млн. евро годишно за сектор „Земеделие“.

Здравословното хранене и начин на живот могат да се постигнат и без данъци, коментира Десислава Танева по повод предложения от здравното министерство проект за данък „Обществено здраве“, който предвижда да се облагат четири групи вредни храни. „Приветствам принципа за здравословно хранене, за формиране на навици в подрастващите за здравословен начин на живот. Това може да стане със сигурност и без данъци“, заяви агроминистърът.

"Мисля, че има много по-ефективни инструменти за това да мотивираме младото поколение да търси първо здравословната храна", каза Танева и даде пример с програмата „Училищно мляко“, по която близо 400 хил. ученици ще консумират редовно млечни продукти.

Запитана дали одобрява предложението вместо този данък да се намали ДДС за основни храни, например плодове и зеленчуци, тя каза, че това би изсветлило бизнеса и ще е от полза за потребителите. Но Министерството на финансите има последната дума по данъчната система.

Тя коментира още, че България има ограничителен режим и не допуска отглеждането на ГМО култури. Решенията за търговия с тях обаче се вземат от Европейската комисия. „Например в соята, която е основна съставка на фуражите, има ГМО“, обясни Танева. Важно е обаче да има вярно етикетиране и така потребителите да правят информиран избор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още