IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В новата програма на ЕС за наука "Хоризонт 2020" са заложени 80 млрд. евро

За разпределянето на тези средства ще се кандидатства с проекти в ИКТ, нанотехнологиите, роботиката, биотехнологиите и космическите изследвания

15:23 | 11.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
В новата програма на ЕС за наука "Хоризонт 2020" са заложени 80 млрд. евро

За новата програма на Европейския съюз за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020" от 2014 до 2020 г. са предвидени почти 80 милиарда евро. Това съобщи днес Кръстьо Преславски от Главна дирекция "Научни изследвания и иновации" на Европейската комисия, който представи възможностите за финансиране на научни проекти от програмата за 2014 и 2015 година, съобщи БТА.

За финансирането по програмата за първите й две години са отделени над 15 милиарда евро, като целта е да се подпомогне в Европа икономиката, основана на знанието, както и да се решат проблеми, свързани с подобряването на живота на хората, заяви Преславски.

Той съобщи, че за проекти в три области през 2014 г. в програмата са предвидени около 7 милиарда евро. Първата е за високи постижения и за нея са отделени около 3 милиарда евро за научни изследвания и за стипендиите за млади учени "Мария Склодовска-Кюри".

Втората научна област за финансиране по "Хоризонт 2020" през 2014 г., е за подкрепа на европейската промишленост и за нея са отделени 1,8 милиарда евро.

За разпределянето на тези средства ще може да се кандидатства с проекти в ИКТ, в нанотехнологиите, роботиката, биотехнологиите и в космическите изследвания, обясни Преславски. Той добави, че по третата научна област с 2,8 милиарда евро ще се финансират новаторски проекти за решаването на важни обществени проблеми в Европа. Ще се дават средства за здравеопазването, селското стопанство, морското дело, енергетиката и транспорта, за околната среда и за сигурността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още