IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Панайотова: Международни иновативни проекти помагат за усвояване на европари

Необходима е повече информираност за иновативните проекти, каза доц. Анета Хубенова

20:39 | 02.11.13 г. 1
М. Панайотова: Международни иновативни проекти помагат за усвояване на европари

Участието в консорциум с други учени от различни държави е ключът към успеха за реализацията на иновативен проект, който да бъде подкрепен със средства от европейските фондове. Това каза евродепутатът Моника Панайотова в ефира на Bulgaria On Air.

Според нея причината България да е на дъното по усвояване на пари от Европейския съюз (ЕС) за иновации е комплексна. Тя посочи, че част от проблема е, че има разделение за бенефициентите между тези от Централна и Източна Европа и тези от Западна Европа.

„Заплащането е по-високо за тези от западните страни. Разделението е за програмния период 2007-2013 година. През следващия период обаче това ще бъде поправено“, подчерта тя.

По думите й ще има и по-опростени процедури за кандидатстване, защото това беше една от пречките в сегашния програмен период - необходимият административен капацитет на самите бенефициенти.

„Необходимо е да има желание за работа в международни инициативи“, посочи още евродепутатът.

Изключително важна е връзката при формирането на следващия програмен период – това, което се планира от страна на държавата по отношение на структурните фондове, и Хоризонт 2020.

Панайотова посочи, че идеята да бъдат влагани пари в подобни начинания е, че всяко вложено държавно или публично евро води до пет евро, генерирани от частния сектор.

Един от успешните иновативни проекти с българско участие е СОНО. Той обединява 17 участници от 10 държави, а крайният резултат е нова технология за болнично облекло, чаршафи, престилки и пижами. С 4-годишен труд ще предотвратим възможността за поява на вътрешноболнични инфекции. Това каза доц. Анета Хубенова от „Пирогов“.

„Около един милион пациенти загиват всяка година от такива инфекции. Това не е грешка на лекарите, а просто съществува“, коментира тя.

По думите й е необходима информираност, за да може някой да се включи в подобни иновативни проекти – нещо, което липсва. „Трябва да съществува институция, която да бъде контакт за желаещите в България да се включат в подобни начинания“, каза още тя.

Хубенова разкритикува образователното министерство, защото „трябва да имаш лоби в министерството, за да бъде одобрен проектът ти. „Има много неща, които не стават, но въпреки това минават, а други остават и то заради липсата на лоби във ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 10 години
Отн.: причината ..да е на дъното ..е комплекснаТова е ясно, обаче каква е структурата на комплекса1. С проекти за иновации в BG се занимават само милиционерите ..с цел осигуряване на допълнително финансиране за руската мафия. Основната идея е да станем една лавка-то и затова иновациите ни са на това дередже2. И за кои иновации говорим -25 год. се деквалифицираме с местна комисионерска дейност, сега пък изведнъж иновациите щели да ни спасят.3. Не знам какви са представите на някои хора за иновации, но по h2020 иновациите за ИКТ са нанотехнологии: наносървъри, нано-оптични влакна, нанопреобразуватели за дигитализация на оптични комуникации ..и в коя точно от тези области сме водещи, че не се сещам4. Даже и в криптографията не може да правим иновации, защото от десетилетия най-великите 'криптографи' в BG са комисионерските дистрибутори на хардуер от Изтока и на софтуер от ЗападаИновациите не са нещо привнесено от друга галактика ..най-напред трябва да ги има заложени в образованието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ха, Ха... тези проекти са само демонстрация на "свобода"... за маймуните има само обещания, надежди и глоби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още