IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК търси начини за осигуряване на по-евтина енергия за стоманената индустрия

По-достъпни цени могат да бъдат постигнати чрез дългосрочни договори, които ще донесат до предвидимост на този разход, смятат от комисията

21:23 | 11.06.13 г. 1
ЕК търси начини за осигуряване на по-евтина енергия за стоманената индустрия

Европейската комисия (ЕК) представи план за спасяването на стоманодобивната промишленост на Стария континент. Секторът пострада от кризата и по тази причина от ЕК залагат на иновациите,  осигуряване на достъп до чуждите пазари и до евтина енергия, като начин за спасение.

Достъпните цени на енергията ще бъдат постигнати чрез дългосрочни договори, които ще осигурят предвидимост на цената, смята ЕК. Компаниите ще трябва да потърсят повишаване на енергийната ефективност, а страните членки – да довършат предприетите действия за създаване на единен енергиен пазар.

Иновациите в екологични проекти са приоритетни за европейските фондове. По тази причина и секторът може да разчита на средства по "Хоризонт 2020", за привеждане на производството в съзвучие с екологичните стандарти, смятат от ЕК. Освен това стоманодобивните компании могат да разчитат и на 280 милиона евро от Изследователския фонд за въглища и стомана за периода 2014 -2020 година.

По отношение на износа от ЕК ще помогнат на компаниите да се преборят с нелоялните практики, ще бъдат следени и пазарите за скрап.

Сред идеите са намаление на разходите, включително и тези, породени от европейското законодателство.
В момента тенденциите са такива, че ниското търсене на продуктите, са съчетани със световен свръхкапацитет и високи цени на енергията, сочи анализът на комисията. Нужни са и инвестиции, които да подобрят екологичните параметри на предприятията.

В момента търсенето на стомана в Европа е с почти 1/3 под нивата от преди кризата. Заетостта в сектора е намаляла с 10 на сто от 2007 година до 2011 година. Но въпреки това Европа все още е вторият по големина производител на стомана в света.

Всяка година компаниите произвеждат 177 млн. тона стомана годишно. Това е 11% от световната продукция. В сектора работят 360 хил. души. Оборотът е около 170 млрд. евро годишно. 

Стоманата е в основата на европейския проект с Европейската общност за въглища и стомана.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още