IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple набра 6,7 млрд. долара от нови облигации

Емисията е бичи сигнал за доверието към бизнеса на компанията, твърди анализатор

08:55 | 03.02.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Apple набра 6,7 млрд. долара от нови облигации

Въпреки огромните си парични резерви американският технологичен концерн Apple Inc планира да набере нови средства от инвеститорите. Компанията пласира нови облигации, както става ясно от публикувани в понеделник данни на Американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC), предава Bloomberg.

Това е четвъртото издаване на дългови книжа на компанията за последните две години.

Облигациите са с матуритет от 2020 г. до 2045 г. Deutsche Bank и Goldman Sachs са банките, които са натоварени с пласирането. 

Според Bloomberg, която цитира вътрешни източници, приходите от облигациите възлизат на 6,7 млрд. долара (5,7 млрд. евро). Парите ще бъдат използвани за кампании за обратно изкупуване на акции, изплащане на дивиденти и погасяване на дълг.

От април 2013 г. Apple вече набра с облигации 39 млрд. долара, показват данни на Bloomberg.   През април 2013 г. бяха продадени облигации за 17 млрд. долара в сделка, наречена "най-голямото предлагане на корпоративен дълг в историята". Тогава компанията емитира дългови книжа с плаваща лихва за 3 млрд. долара и с фиксирана лихва за 14 млрд. долара с падеж от 3 до 30 години. 

Последната засега емисия на базираната в Купертино, Калифорния, компания бе за 3,16 млрд. долара, издадена през ноември. 

"Емисията е бичи сигнал за доверието към бизнеса им", каза Майкъл Уокли, анализатор в Canaccord Genuity Inc в Минеаполис. "При предлагането на дълг става дума за устойчивостта при предоставянето на стабилни дългосрочни парични потоци и възползване от атрактивната цена на финансирането".

През последните месеци лихвените проценти продължават да са близо до рекордно ниски нива. Инвеститорите отчаяно търсят висококачествени вложения, които да имат по-голяма възвръщаемост от безрисковите американски държавни облигации. Apple, от своя страна, разполага с кредитен рейтинг от AA+ , само една степен под топ рейтинга AAA.

През последните десет тримесечия Apple върна около 103 млрд. долара на акционерите чрез обратни изкупувания на акции и дивиденти, показват данните, публикувани от компанията. Apple очаква тази сума да нарасне до повече от 130 милиарда долара през 2015 г. В същото време дългът на Apple нарасна от нула до 36 млрд. долара през 2013 и 2014 г.

Към края на декември компанията има парични резерви в размер от 178 млрд. долара. Голяма част от тях обаче са в чужбина. Ако бъдат върнати в САЩ, концернът ще трябва да плати високи данъци. 

Емисията се случва малко, след като Apple отчете 30%-ен ръст на приходите си за първото фискално тримесечие до 74,6 млрд. долара.  Нетната печалба нарасна с 38% до рекордните 18 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 9 години
Личи си, че от бизнес хабер си нямаш, както и от икономика - въпреки, че имаш някви странни разбирания и ограничения на икономиката, чрез печатницата за растеж. Е като цяло ограничаването на бизнеса и като го кичиш с данъци това се случва - на Ябълката им е в пъти по изгодно да теглят милиярди от облигационерите, от колкото да върнат милиарди от външните си каси да платят данъците и да върнат кинтите. И така да ти обясня, как стоят нещата в САЩ ако имаш печалби от чужбина и решиш да купиш обратно акции или да изплатиш дивидент то трябва ги върнеш обратно в САЩ и да платиш 35% данък, друго си е да теглиш облигация с 2-4% в зависимост от падежа - и да ти излезе в пъти по евтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
mick
преди 9 години
Имат пари .. и пак взимат заеми.. гати пирамидата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още