IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel разочарова инвеститорите с мижава прогноза

Глобалните производители на чипове се борят със свръхпредлагането, свиващия се пазар на смартфони и търговския спор

09:24 | 25.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Най-големият производител на чипове в света Intel няма какво да предложи за противодействие на низходящата тенденция в индустрията. След края на борсовата сесия в четвъртък американската компания последва мрачните прогнози на конкуренти като SK Hynix, Texas Instruments и STMicroelectronics с мижави очаквания за текущото тримесечие. Макар че инвеститорите бяха подготвени за по-лошо представяне при конкурентите и реагираха положително, те се надяваха на доста повече от Intel. 

През четвъртото тримесечие печалбата на Intel е била 5,2 милиарда евро, след като през същия период на предишната година поради високите данъчни тежести производителят все още бе на загуба. Приходите от продажбите са се покачили с девет процента до 18,7 млрд. долара, доста под очакванията на анализаторите. За текущото тримесечие Intel очаква приходи от само 16 млрд. долара, което би било малко по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Глобалните производители на чипове понастоящем се борят със свръхпредлагането и високите нива на запаси, свиващия се пазар на смартфони и намаляващото търсене от страна на криптоминьорите. Голяма част от всичко това е свързана и с търговския спор между САЩ и Китай.

Intel има дял от около 99% от пазара за чипове, които работят със сървъри, машините, които осигуряват гръбнака на интернет и корпоративните мрежи. През четвъртото тримесечие приходите от този бизнес дял са се повишили с 9%, което е рязко забавяне спрямо третото тримесечие, когато продажбите на тази единица нараснаха с 26%. Арън Рейкърс, анализатор в Wells Fargo, очакваше ръст на продажбите от 13% за групата през последния период.

Акциите на производителя на чипове поевтиняха с 6,8% в разширената търговия. Те затвориха на ниво от 49,76 долара в рамките на редовната търговия в Ню Йорк. Акциите на компанията поскъпнаха с 1,7% през 2018 г., което бе по-добро представяне от бенчмарка за производителите на полупроводници Philadelphia Stock Exchange, който се понижи със 7,8% за годината. Този индекс се повиши с 5,7% в четвъртък, преди да бъде оповестен докладът на Intel след по-добри от очакваното резултати от производителите на чипове Texas Instruments Inc., Xilinx Inc. и Lam Research Corp.

Глобалните доставки на персонални компютри, пазарът, който генерира за Intel по-голямата част от печалбата, се сви с 4,3% през четвъртото тримесечие, показват данни на Gartner Inc.

И все пак, подразделението на Intel, което произвежда процесорите за компютри, показва подобрение на продажбите през този период, дори и на забавящия се пазар. Приходите са се повишили с 10% спрямо предишната година до 9,8 млрд. долара. Докато обемите са намалели, средните продажни цени са нараснали както за десктоп чипове, така и за тези за лаптопи.

В допълнение към PC чиповете Intel се фокусира през последните години все повече върху бизнеса с центровете за данни през последните години и се възползва от тях. През коледното тримесечие обаче нещата не бяха толкова гладки. Преходният директор Боб Суон, който също така е отговорен и за финансите, оправдава това развитие, наред с другите неща, с по-слабото търсене в Китай.

Търговският спор вече не засяга само китайската икономика, но и световната икономика и фондовите пазари. Наскоро Apple снижи прогнозата си за продажбите за първи път от 15 години насам, като се позова на по-слабия бизнес в Народната република, което предизвика шокови вълни на фондовите пазари по света. Intel доставя модемни чипове на производителя на iPhone.

Intel все още търси и главен изпълнителен директор. Резултатите са третият отчет на Intel след оставката на главния изпълнителен директор Брайън Крзанич, който бе отстранен през юни, след като производителят на чипове заяви, че е имал извънбрачна връзка с подчинен. Суон, който е и главен финансов директор на компанията, заема ролята временно. Той заяви, че бордът продължава търсенето си с чувство за неотложност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още