Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Китай въведе нови мерки, с които да подкрепи производителите си на чипове

Това се случва в момент, в който напрежението със САЩ по тези теми ескалира

Китай въведе нови мерки, с които да подкрепи производителите си на чипове

Снимка: Pixabay

Китай въведе нови мерки, за да помогне за насърчаване на своята индустрия за чипове, след като напрежението със Съединените щати продължава да расте, но анализатори имат съмнения дали тези действия ще имат голямо влияние, предава CNBC.

Голяма група от инициативи от Китайския държавен съвет се фокусира върху данъчните облекчения. Така например производител, който работи от повече от 15 години и прави така наречените 28-нанометрови, или по-напреднали чипове, ще бъде изключен от корпоративен данък върху печалбата за срок до 10 години.

За производителите на чипове периодът на преференциално отношение започва от първата им година, в която генерират печалба.

Но не става дума само за това производствената страна на индустрията да получи данъчни облекчения. Други играчи, работещи в различни области – от дизайна на чипове и софтуера (в които САЩ и Европа традиционно са много силни), също ще получават данъчни облекчения.

Още по темата

Освен това новите политики на Пекин се фокусират върху финансирането и насърчаването на фирмите да се листват на фокусираните в технологиите китайски борси.

В рамките на плана „Произведено в Китай 2025“ страната иска да произвежда 40% от чиповете, които използва, до 2020 г. и 70% до 2025 г. Не е ясно как изглеждат тези данни в момента. Но това е ключов фокус на правителството и е една от причините за засилващото се напрежение между Китай и САЩ в последните 18 месеца.

Анализатори pоставят под съмнение дали последните новини наистина могат да дадат значителен тласък на индустрията за чипове във втората по големина икономика в света.

„Новината от Държавния съвет се фокусира основно върху данъчните облекчения, които е малко вероятно да подсилят толкова разработката на чипове в Китай“, твърди Дан Уонг, технологичен анализатор в пекинската компания за проучвания Gavekal Dragonomics. „Въпреки това сигнализира, че правителството дава силна политическа подкрепа на сектора“.

Стимулите за индустрията за чипове в Китай не са нещо ново. През 2014 г. Пекин създаде национален фонд за няколко милиарда долара, за да инвестира в производители на чипове, а миналата година създаде още един. Но Китай остава далеч зад САЩ и други държави като Тайван и Южна Корея.

„Пекин налива пари в части от индустрията за чипове от създаването на National IC Investment Fund през 2014 г., а досега има само частичен успех. Това е така, защото секторът е силно глобализиран, конкурентент и движен от пазара, а компаниите се нуждаят от повече средства, за да се конкурират“, коментира Пол Триоло, ръководител на геотехнологичните дейности в Eurasia Group. “Специалното отношение, подчертано в новите политики, ще помогне в някои области, но в краткосрочен план ще има минимално влияние върху способността на китайските компании за чипове да станат по-конкурентни в глобален мащаб“.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
София отесня за Lime, тротинетките поемат и към Пловдив