IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia разочарова с перспективата си

Понижаващият се интерес към криптоигрите потуши очакванията за бурен ръст на приходите

10:16 | 17.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Внезапният спад на интереса към криптовалути, като биткойна, оказва влияние и върху перспективите на бизнеса за американския технологичен гигант Nvidia.

През текущото тримесечие приходите вероятно ще бъдат в диапазона до 3,25 млрд. долара (плюс или минус 2 на сто), заяви специалистът по графични карти след приключването на борсовата сесия в Ню Йорк в четвъртък.

Анализаторите очакваха средно продажби за около 3,34 млрд. долара.

Въпреки че Nvidia се представи по-добре през последното тримесечие, отколкото се очакваше, невзрачната прогноза натиска акциите надолу, като те се обезцениха в разширената търговия с до шест процента, пише The Wall Street Journal.

Като цяло Nvidia Corp. отчете силни финансови резултати за второто тримесечие, но предупреди, че приходите от продукти, насочени към добив на криптовалути, ще бъдат значително по-слаби от очакваното.

Производителят на чипове очакваше по-рано продуктите за крипвалута да генерират около 100 млн. долара приходи през тримесечието, но тези продукти са генерирали само 18 млн. долара, заяви финансовият директор Колет Крес.

Компанията е най-известна с разработването на чипове, използвани във всичко - от суперкомпютри до системи за видеоигри. Акциите на компанията поскъпнаха повече от четири пъти през последните две години, отчасти защото Nvidia разработва продукти за изкуствен интелект за бързо развиващия се сектор на центровете за данни. Компанията също така разработи технологична платформа за подпомагане на самоуправляващи се автомобили.

За тримесечието, приключващо на 29 юли, печалбата почти се е удвоила до 1,1 млрд. долара, или 1,76 долара за акция. Изключвайки някои еднократни ефекти, производителят на чипове отчита печалба от 1,94 долара за акция, което надмина средната оценка на анализаторите за 1,85 долара за акция, показват данни на FactSet.

Приходите са скочили с 40% до 3,12 млрд. долара, леко надминавайки очакванията на анализаторите за 3,11 млрд. долара.

Като цяло, Nvidia съобщи, че приходите, свързани с игрите, са нараснали с 52% до 1,8 млрд. долара, което е почти с 3% по-високо, отколкото прогнозираха анализаторите. Резултатите на Nvidia скачат в сегмента въпреки по-слабите продажби на устройството на Nintendo Switch, което използва чиповете на компанията. През трите месеца, приключващи през юни, Nintendo Co. съобщи, че е продала 1,88 милиона конзоли, което е спад спрямо 1,97 милиона преди година.

Nvidia обяви, че бизнесът с центровете за данни, най-бързо развиващият се сегмент, е генерирал приходи за 760 милиона долара, което е с 83% повече спрямо година по-рано. Анализаторите, анкетирани от FactSet, прогнозираха 744 млн. долара за сегмента. Чиповете на производителя са били много търсени, тъй като компании като Microsoft Corp. и Amazon.com Inc. са инвестирали засилено в своята инфраструктура за информационни центрове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още