Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Samsung отлага продажбения старт на сгъваемия смартфон Galaxy Fold

Многобройни тестващи потребители се оплакаха от проблеми с екрана на струващия 2000 евро телефон

Samsung отлага продажбения старт на сгъваемия смартфон Galaxy Fold

Снимка: Ройтерс

След многобройни съобщения за технически проблеми Samsung отлага пускането на пазара на първия сериен сгъваем смартфон, обяви компанията, без да посочи нова дата за пазарния старт.

„Докато много рецензенти споделиха огромния потенциал на телефона с нас, някои от тях ни показаха, че устройството се нуждае от допълнителни подобрения, за да осигури възможно най-доброто потребителско преживяване“, се казва в изявление на Samsung. „За да оценим напълно тази обратна връзка и направим повече вътрешни тестове, решихме да забавим пускането на пазара на Galaxy Fold. Планираме да обявим датата на излизането през следващите седмици".

Още по темата

Първоначално Samsung възнамеряваше да започне да продава устройството с Android за около 2000 евро от този петък в САЩ. Сега има много спекулации за новата дата за старта на продажбите. В. Wall Street Journal съобщава, че Galaxy Fold ще бъде пуснат на пазара най-рано през май. Според вестника все още няма конкретна нова дата, но Samsung се стреми към дата в следващите седмици.

Южнокорейският всекидневник Chosun Ilbo също съобщава за източници, които очакват закъснение от само две до три седмици. Но това още не е сигурно. Първо, Samsung трябва да определи източниците на неизправността, които американските тестващи са открили през миналата седмица.

Особено функцията на сгъване на смартфона и дисплеят причиняват проблеми. В ревю на технологичния портал The Verge авторът съобщава за малка вдлъбнатина на дисплея, която скоро поврежда екрана отвътре. Други тестващи като Стив Ковач от CNBC пишат, че въпреки че защитното фолио е непокътнато, гъвкавата част на екрана от лявата страна постоянно проблясва.

Samsung пояснява, че в първият случай става дума за вещества, които по някакъв начин са намерили пътя си под дисплея. За втория казус се обвинява системата на пантата. В допълнение Samsung обяви, че предупреждава по-ясно, отколкото преди, че премахването на защитния филм, който трябва да остане на дисплея, може да увреди устройството.

Именно него са махнали по невнимание тестващите от Bloomberg и по този начин са унищожили дисплея. Но също така и тестващите, които не са се сблъскали с технически проблеми, са силно критични към сгъваемия телефон на Samsung. „Много пари за прототип", дава тежка присъда технологичният сайт Engadget.

Въпреки това Engadget похвали техническите характеристики и сърцевината на телефона - пантата, с която сгъваемият вътрешен дисплей на 263-грамовото устройство предлага величествен диагонал на екрана от 7,3 инча. Освен това налице са шест камери. Наред с другите неща обаче от сайта критикуват факта, че софтуерът все още се чувства пригоден. „В този момент Galaxy Fold е прославена част от бета хардуер", казват тестерите.

За Samsung отлагането на продажбите на предполагаемия носител на надежда се случва в критичен момент. През 2018 г. продажбите на смартфони на пазарния лидер пострадаха сериозно и отчетоха спад. Понижението на пазара на телефони, заедно със спада на цените на чиповете за памет допринесоха за факта, че консолидираната печалба през първото тримесечие спада с 60%.

Досега компанията се надяваше да съживи пазара на мобилни телефони със сгъваеми устройства. Вместо това обаче статиите на тестърите възродиха спомените от провала с батерията на Samsung Galaxy Note 7 преди две години, която се възпламеняваше. Първоначално имаше акция по изземване, а накрая - спиране на продажбите на устройствата. Мобилното подразделение на Samsung, някога двигателят за печалбата на групата, се срина и дори за кратко бе на загуба.

Този път за момента само цената на акциите спадна - с три процента през миналата седмица, но  оттогава пазарът се стабилизира. Дори при новините за отлагането на продажбите пазарът не реагира негативно. Във вторник сутрин цената на акциите на Samsung се колебаеше около затварящата цена в понеделник. С бързото решение да отложи пускането на сгъваемия си мобилен телефон, Samsung очевидно се надява да избегне скъпа акция по изтегляне.

Колко голяма ще бъде финансовата щета, все още не е ясно. Компанията инвестира седем години в разработването на новото устройство. Но краткото отлагане на старта на продажбите не би трябвало да остави много знаци в баланса.

Причината: от Samsung очакват да продадат само повече от един милион сгъваеми Galaxy телефони. С това Galaxy Fold в крайна сметка ще генерира само малка част от продажбите на мобилни телефони за Samsung. През 2018 г. групата продаде поне 291 млн. мобилни телефона.

Ако обаче Samsung бъде принудена да отложи старта на продажбите с няколко месеца, това заплашва да увреди имиджа. И тогава китайският конкурент Huawei би могъл да изпревари Samsung със своята интерпретация на сгъващия се мобилен телефон.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
ЕК стартира регулациите за полетите на дронове