Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Скокът на продажбите на лаптопи помогна на HP

Компанията успя да надмине прогнозите за печалбата си

Скокът на продажбите на лаптопи помогна на HP

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Акциите на HP повишиха стойността си с 9% по време на следборсовата търговия във вторник, след като производителят на персонални компютри отчете печалба за четвъртото си тримесечие, която надмина прогнозите на анализаторите. Освен това компанията даде и оптимистична прогноза за печалбата, пише CNBC.

За последното тримесечие HP генерира коригирана печалба от 62 цента на акция, спрямо 52 цента на акция, очаквани от анализаторите, сочат данни на Refinitiv.

Приходите са достигнали 15,3 млрд. долара спрямо 14,7 млрд. долара. Те са се свили за четвърто поредно тримесечие на годишна база. За отчетния период до 31 октомври те са спаднали с около 1%.

HP прогнозира от 64 до 70 цента коригирана печалба на акция през фискалното си първо тримесечие, над консенсусната прогноза за 54 цента на акция.

Още по темата

Най-големият бизнес сегмент на компанията – Персонални системи, който включва лаптопите и настолните компютри, е достигнал 10,4 млрд. долара приходи. Сумата е без изменение спрямо миналата година и под консенсусната прогноза за 10,5 млрд. долара по данни на FactSet. В рамките на това звено продажбите на лаптопи са нараснали с 18% до 7,41 млрд. долара, след като хората са търсили компютри, които да им помогнат да работят от вкъщи и да учат от домовете си заради коронавирусната пандемия. Общият показател е повлиян негативно от спада на продажбите на настолни компютри и работни станции.

HP увеличи над двойно продадените бройки и приходите от персоналните компютри Chromebook, които ползват операционната система на Google Chrome OS, обяви Мари Майерс, главният директор по трансформацията на HP, която в момента е действащ главен финансов директор на фирмата. Тя наследи поста от Стив Фийлър, който напусна през последното тримесечие, за да се присъедини към Google.

Междувременно Dell отчете резултатите за третото си фискално тримесечие и заяви, че продажбите на потребителски устройства, включително персонални компютри, са скочили с 14% спрямо година по-рано през тримесечието, което завърши на 30 октомври.

HP продължава да се сблъсква с липса на компоненти и компанията очаква тази тенденция да ограничи растежа ѝ през първата половина на фискалната 2021 г., а хората продължават да си стоят у дома, коментира главният изпълнителен директор Енрике Лорес. Ограничените доставки на чипове и дисплеи могат да засегнат възможността на HP да отговори на търсенето на лаптопи в частност, твърди Майер. По думите ѝ хората ще продължат да търсят по-евтини продукти.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
САЩ анулира част от лицензите за продажби към Huawei, включително тези на Intel