IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки очаквания удар от коронавируса Nvidia надмина прогнозите

Приходите от продажби на чипове към доставчиците на облачни услуги подкрепиха резултатите на компанията

12:11 | 14.02.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Nvidia прогнозира приходи за първото тримесечие, които надминаха очакванията на Wall Street, тъй като компанията е насърчена от продажбите на чиповете си на доставчиците на облачни услуги. И все пак тя прогнозира удар от коронавируса в размер на 100 млн. долара, предава Ройтерс.

Прогнозата подсилва очакванията за възстановяване на глобалното търсене на чипове и изпрати цената на акциите на Nvidia със 7% нагоре по време на следборсовата търговия. През януари Intel и Advanced Micro Devices (AMD), които са основните конкуренти на Nvidia в продажбата на чипове за центрове за данни, прогнозираха положителни тенденции на този пазар.

Nvidia е вторият по големина производител на чипове след Qualcomm, който предупреждава за потенциалното влияние на коронавируса върху бизнеса.

Най-големият пазар на Nvidia са графичните чипове, ползвани в персонални компютри и лаптопи за играенето на видео игри. Но през последните години компанията разшири предложенията си и започна да предлага хардуер за центрове за данни и на клиенти в бизнеса с облачни услуги. Това се случи, докато чиповете с изкуствен интелект започнаха да се ползват за неща като лицево разпознаване и разпознаване на реч.

Приходите от внимателно следения бизнес с чипове за центрове на данни на Nvidia са се увеличили с 42,6% до 968 млн. долара през фискалното четвърто тримесечие. Те са надминали прогнозата на анализаторите за 829 млн. долара според компанията за проучвания FactSet.

Базираната в Санта Клара, Калифорния, фирма, твърди, че очаква приходите за текущото тримесечие да достигнат 3 млрд. долара, плюс или минус 2%, а средната стойност е над очакваните от анализаторите 2,86 млрд. долара.

По думите на Nvidia влиянието на епидемията на коронавируса в Китай, основен пазар както за чиповете ѝ за гейминг, така и за центрове за данни, не е ясно, но фирмата намали прогнозата за приходите от продажбите си със 100 млн. долара в отговор на случващото се.

В рамките на разговор с инвеститорите главният финансов директор на Nvidia Колет Крес заяви, че Китай носи около 30% от продажбите на гейминг чиповете на компанията – най-големият сегмент на организацията.

Nvidia твърди, че очаква придобиването за 6,8 млрд. долара на израелския производител на чипове Mellanox Technologies да приключи в „ранната част на календарната 2020 г.“. Nvidia все още се нуждае от одобрението на китайските регулатори.

Приходите от гейминг бизнеса, който все още носи най-голям дял от общите приходи, са нараснали с 56 на сто до 1,49 млрд. долара през четвъртото тримесечие. Въпреки това се оказаха под средната прогноза на анализаторите, анкетирани от FactSet, за 1,52 млрд. долара.

Общите приходи през последното тримесечие са се повишили с 41% до 3,11 млрд. долара, над средната прогноза за 2,97 млрд. долара.

Нетната печалба е скочила до 950 млн. долара, или 1,53 долара на акция, от 567 млн. долара, или 92 цента на акция, година по-рано. Като се изключат някои елементи, компанията е спечелила по 1,89 долара на акция, над очакваните 1,69 долара на акция.

Oще технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
за "луннтата" светлина не знаем дали влияе на краставиците , ама ти няма да сваляш каскета с алуминиевото фолио , щото не са спрели да ни ръсят от небето с кемтрейлс ... :))) ... дръж там фронта ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
Въпреки очаквания удар от коронавируса Nvidia надмина прогнозите Тоя вирус, случайно не влияе ли на наклона на Сатурн, или пък на луннтата светлина, която пък влияе на разтежа на кривите краставици??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още