IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm издаде смесена прогноза заради 5G и коронавируса

Американският производител на чипове разкри, че е обект на разследване от ЕК

09:28 | 06.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Американският производител на чипове Qualcomm Inc. отчете ръст на приходите от продажби от 5% през първото си фискално тримесечие, тъй като по-силните продажби на смартфони са засилили бизнеса с лицензиране на технологии, въпреки че разпространението на коронавируса може да отнеме част от блясъка от година, която включва премиерите на много телефони от висок клас.

Базираната в Сан Диего компания, която проектира и предлага чипове най-вече за мобилна комуникационна техника, заяви в сряда, че продажбите са генерирали приходи за 5,08 млрд. долара през тримесечието, приключило през декември, спрямо 4,84 млрд. долара преди година.

Печалбата падна с 13% до 925 милиона долара или 80 цента на акция. Това се дължи на еднократен ефект от миналата година, която първото тримесечие включваше повече от половин милиард долара данъчни облекчения, отчетени заради промените в законодателството на САЩ.

На коригирана база печалбата пада до 99 цента, въпреки че тази цифра е по-висока, отколкото очакваха анализаторите, анкетирани от FactSet.

Подобно на своите конкуренти от веригата за доставки на мобилни телефони, Qualcomm се бори с по-ниските продажби на смартфони през миналата година.

Много потребители изчакват със закупуването на нови телефони, за да се възползват от супер бързите клетъчни мрежи от пето поколение, които операторите изграждат. Главният изпълнителен директор Стив Моленкопф обаче заяви, че Qualcomm е пожънал ранна печалба от пускането на 5G мрежи.

Въпреки че компанията прогнозира да продаде по-малко чипове за мобилни телефони през това тримесечие, отчасти в резултат на сезонните колебания, очаква да спечели повече пари от всеки продаден чип с напредването на годината.

Главният финансов директор Акаш Палхивала заяви, че производителите на мобилни телефони отделят ресурси за пускането на нови телефони от висок клас, включително 5G смартфони, за които Qualcomm прави по-скъпи чипове.

Част от този подем вероятно ще дойде от Apple Inc., с който Qualcomm постигна споразумение за доставка на чипове през миналата година, след като уреди дългосрочен спор за лицензиране. Очаква се чиповете на Qualcomm да бъдат вградени в първите 5G-съвместими телефони на Apple, когато бъдат представени, вероятно през септември.

Apple тласна резултатите на Qualcomm за последните три месеца на 2019 г., когато отчете ръст на продажбите на последните си iPhone. Qualcomm събира такси заради патенти, които лицензира на Apple и други производители на телефони.

Лицензионната подрзделение на Qualcomm генерира приходи за 1,4 млрд. долара през тримесечието, което е с 38% повече спрямо година по-рано, когато Apple възобнови плащанията на такси след новото си споразумение. Приходите в дивизията за чипове на Qualcomm спаднаха с 3%.

Има и редица рискове. Qualcomm все още не е решил спор за лицензиране с Huawei Technologies Co., след като в края на 2018 г. постигна временно споразумение с китайския телекомуникационен гигант, съгласно което Huawei прави тримесечни плащания към Qualcomm на стойност 150 млн. долара. Оттогава споразумението изтече, без индикации, че ще бъде подновено.

Qualcomm също започна да наблюдава намаляване на поръчките на чипове от клиенти в Китай в резултат на огнището на коронавирус там, каза Палхивала в интервю за WSJ. Производителите се борят с прекъсването на веригата на доставките, докато вирусът се разпространява, а броят на потвърдените случаи нарасна до над 24 000 към вторник.

Китай представлява около една четвърт от световното търсене на смартфони, оценяват анализаторите на UBS, а Qualcomm е ключов доставчик за чипове за много китайски производители на телефони.

Палхивала заяви, че компанията е свила ниския край на диапазона за своята прогноза заради „изобилие от предпазливост“, въпреки че досега има малък спад в поръчките. Qualcomm очаква коригираната печалба да бъде между 80 цента и 95 цента на акция през текущото тримесечие, като анализаторите на Wall Street прогнозират 86 цента на акция. 

Qualcomm заяви, че доставките на чипове могат да паднат на ниво от между 125 млн. и 145 млн. през второто фискално тримесечие, от 155 млн. броя през първото тримесечие. Компанията прогнозира продажби в размер на между 4,9 млрд. долара до 5,7 млрд. долара, в сравнение с очакванията на Уолстрийт за 5,1 млрд. долара.

Qualcomm също така разкри, че е в процес на разследване в Европейския съюз относно евентуално участие в антиконкурентна схема, свързана с нейните 5G радиочестотни технологии. Компанията е получила искане за информация от Европейската комисия на 3 декември, съобщиха от базирания в Сан Диего концерн до американския регулатор. Qualcomm заяви, че не вярва, че е нарушавала правилата на ЕС за конкуренцията.

Qualcomm от години е разследвана заради твърдения, че е ползвала своето господстващо положение като доставчик на чипове за мобилни телефони, които управляват комуникацията с клетките, за да извлече нечестни условия за лицензирането на патентите си. Въпреки че компанията реши спора си за лицензиране с Apple, тя обжалва антитръстовите решения срещу нея в САЩ, където този месец е насрочено съдебно заседание. Освен това тя оспори глоба от ЕС, издадена през 2018 г., за почти 1 млрд. евро.

Акциите в компанията отчетоха лек спад в следборсовата търговия. Акциите на производителя на чипове натрупаха 79% за  последните 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още