IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звеното за чипове на Huawei детронира Qualcomm в Китай

HiSilicon се превърна във водещ доставчик на чипове в азиатската страна

20:15 | 29.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Звеното на Huawei за дизайн на чипове за първи път изпревари Qualcomm като водещ доставчик на полупроводници в Китай. Това се случи след като коронавирусът повлия на пазара на смартфони в страната и това засегна американския гигант, пише CNBC.

Звеното, известно като HiSilicon, е продало 22,21 млн. процесора за смартфони през първото тримесечие на 2020 г., почти в съответствие с броя, който продаде през същия период миналата година, сочи нов доклад на базираната в Китай CINNO Research. HiSilicon е успяла да увеличи пазарния си дял до 43,9% от 24,3% през първото тримесечие на 2019 г.

CINNO Research, която следи пазара на чипове в страната, не разкрива данните за продажбите на Qualcomm или други доставчици, но твърди, че пазарният дял на американската компания е спаднал до 32,8% през тримесечието до март, от 48,1% през същия период миналата година.

HiSilicon проектира чиповете с марката Kirin, които се ползват в смартфоните на Huawei. Полупроводниците се произвеждат от Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Растежът на HiSilicon в Китай отразява факта, че Huawei се фокусира активно върху вътрешния си пазар, след като беше поставена в черния търговски списък на Съединените щати миналата година. Действията на Вашингтон ограничиха достъпа на китайската компания до американски технологии, включително до услуги на Google. Въпреки че това не е голям проблем в Китай, където услугите на Google, като Gmail, са забранени, то има сериозно отражение върху международните потребители, които използват въпросните приложения.

След като започна да залага на Китай, делът на пазара на смартфони на Huawei нарасна. През първото тримесечие на 2020 г. продажбите ѝ на смартфони се увеличиха с 6 на сто спрямо миналата година, сочи доклад на Counterpoint Research, публикуван днес. Освен това Huawei се опитва да намали зависимостта си от американските компоненти, а чиповете за смартфони за ключова част от тези усилия.

Растежът на компанията в Китай доведе и до увеличение на дела ѝ на пазара на чипове за смартфони. Но разрастването на Huawei идва за сметка на вътрешните конкуренти на компанията, част от които са ключови клиенти на Qualcomm.

През август главният изпълнителен директор на Qualcomm Стив Моленкопф заяви, че фокусът на Huawei върху китайския пазар е засегнал американската компания.

“В резултат на забраната за износ Huawei пренасочи усилията си към изграждането на пазарен дял на вътрешния си пазар в Китай, където не наблюдаваме съответните ползи под формата на приходи от продукти или лицензи“, коментира той пред инвеститорите при представянето на финансовия отчет.

Това е така, защото Qualcomm продава чипове на вътрешните конкуренти на Huawei, като Xiaomi и Oppo. И двете обаче записаха спад на продажбите през 2019 г. според компанията за пазарни проучвания Canalys.

Целият пазар на смартфони отслабна допълнително след избухването на пандемията на коронавируса, което доведе до блокада на страната за няколко седмици по време на първото тримесечие. През март продажбите на мобилни телефони се свиха с 23%, след като през февруари се сринаха с 56%, сочат данни на правителството.

Междувременно продажбите на iPhone на Apple вероятно са се понижили само с 1% спрямо миналата година, твърди Counterpoint Research.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още