Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

30% от производителите на тютюн нямат сключени договори за изкупуване

Цари анархия в тютюневия бранш, заяви председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите

Малко преди началото на изкупната кампания 30 на сто от тютюнопроизводителите в страната все още нямат сключени договори за изкупуване на продукцията им и не знаят на какви цени ще могат да я предадат. Това каза за БНР председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

Според него в момента в сектора цари хаос - както в производството, така и в търговията с тютюн.

Филев твърди, че никой в държавата не знае колко са тютюнопроизводителите в България, какви площи ежегодно се разсаждат с тютюн, какви количества се добиват всяка година. „В момента цари анархия в тютюневия бранш. Не се знае кой изкупува тютюневата суровина, как я преработва, къде в крайна сметка отива тя“, каза той.

Оказва се, че има повече произведен тютюн, отколкото е договорен между производителите и търговците, допълни Филев. Затова от асоциацията настояват, преди изкупната кампания, фирмите да заявят какви количества са им необходими, за да не останат неизкупени количества.

Още по темата

Тютюнопроизводителите нямат нищо общо с контрабандната търговия с нарязания тютюн, категоричен е Филев. Тя се практикува по думите му от "хитреци, които купуват от дребните тютюнопроизводители" „В гаражни условия нарязват тютюна и го пласират не само на територията на страната, а и извън нея“, каза председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите.

Филев не знае защо държавата не взема мерки по въпроса. Но подчерта, че от контрабандата на цигари най-много губят тютюнопроизводителите, защото за да бъдат конкурентни в производството, легалните производители трябва да конкурират цената на контрабандните цигари, където не се плаща данък и акциз.

Когато не сме конкурентни с качеството, нашите тютюни остават неизкупени и тютюнопроизводителите остават без договори, обобщи проблема Филев.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Експерт: Намалява полагането на нерегламентиран труд в България