IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

55% от продажбите на АЕЦ "Козлодуй" се реализират в чужбина

Ядрената ни централа е спечелила малко над 118 млн. лева за първите девет месеца на годината

09:30 | 10.11.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
55% от продажбите на АЕЦ "Козлодуй" се реализират в чужбина

АЕЦ "Козлодуй" е спечелила малко над 118 млн. лева за първите девет месеца на годината, става ясно от публично достъпните финансови отчети на дружеството за периода. От тях е видно, че спрямо същия период на миналата година нетната печалба на ядрената централа се увеличава с 28,5 млн. лева.

55% от приходите от продажби на електроенергия са от продажбата на електроенергия в чужбина. 

Дружеството, което е в структурата на Българския енергиен холдинг (БЕХ), отчита ръст на приходите от продажби от 3 на сто до 722,1 млн. лева.  Увеличението се дължи на по-големите постъпления (с 43,5 млн. лева, или 8%) от продажби на електроенергия на свободно договорени цени.

Общо продажбите на свободния пазар са донесли приходи от 593,2 млн. лева за централата.

Приходите от продажби на регулирания пазар обаче намаляват с 15% (22,7 млн. лева) до 128,8 млн. лева.

Като цяло разходите на дружеството за деветмесечието са 519,3 млн. лева и има увеличение от 16,2 млн. лева (3%) спрямо същия период на 2014 година. От отчета става ясно, че увеличението се дължи основно на повечето следства, отделени за персонала - със 7,3 млн. лева, от които 3,4 млн. лева са били разходите за компенсиране на неизползван отпуск. Разходите за материали (свежо ядрено гориво) обаче са с 4 млн. лева по-малко.

От отчета е видно още, че за периода са изразходвани 38 млн. лева по програмата за удължаване на живота на пети и шести блок. Припомняме, че при спирането за планов ремонт и зареждане с ново гориво на шести блок само преди броени дни беше сменен статорът на реактора.

През деветмесечието инвестиционните разходи на АЕЦ "Козлодуй" са на стойност 61 млн. лева, които са собствени средства на дружеството.

През периода централата е намалила доставките на електроенергия (с 25,4%) на регулирания пазар в страната, но отчита ръст (с 14%) на реализацията по свободно договорени цени.

Значително се покачват количествата електроенергия, продадена на търговци в чужбина - общо 4,1 млн. MWh, което е увеличение от 87,3 на сто. На търговци на вътрешния пазар са продадени 2,9 млн. MWh. Така износът вече държи дял от 55% от продажбите на централата, спрямо 33,4% през първото деветмесечие на 2014 година.

На крайни потребители са продадени 405 хил. MWh елекроенергия, което представлява намаление от почти 30 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
panther
преди 8 години
Тока от българския АЕЦ заминава за чужбина без пари, избрани *** печелят стотици милиони.Българските потребители са задължени да купуват ток от ТЕЦовете на братята хамериканци (двойна цена спрямо АЕЦ) и ВЕИ от пак същите *** дето крадат през АЕЦ (тройна и нагоре цена спрямо АЕЦ).Доктор Гилотен трябва да играе за да се оправи тая "държава"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
cokrat1
преди 8 години
"наивни въпроси"...класифицирана информация пичове!!! Точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
fras
преди 8 години
Интересно е кои фирми продават тока на АЕЦ.И на каква цена го купуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още