IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кириенко: Не бива да бъдат строени паметници във вид на ядрени енергоблокове

При сегашните темпове на руската икономика, много нови енергоблокове няма да са необходими, смята ръководителят на корпорацията

15:05 | 14.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кириенко: Не бива да бъдат строени паметници във вид на ядрени енергоблокове

Призив да се изграждат нужните мощности, чиято енергия ще бъде продавана, а не "паметници във вид на ядрени енергоблокове", отправи директорът на държавната корпорация "Росатом" Сергей Кириенко по време на форума "Атомекс - 2015". 

„Трябва да построим работещи обекти, от които ще има нужда и чиято електроенергия ще бъде продавана“, каза той, цитиран от пресцентъра на корпорацията.

По данни на ръководството на "Росатом" обемът на поръчките по чуждестранни договори расте и именно на тях корпорацията ще дължи развитието си в близките години. Според Кириенко при „такива темпове на ръст на руската икономика много нови енергоблокове в Русия няма да са необходими“.

Той допълни, че компанията се вписва в обновената енергийна стратегия на страната..

Ръководителят на "Росатом" признава още, че плановете на компанията са много различни днес, спрямо тези от преди по-малко от десетилетие. През 2007 – 2008 година „Росатом“ е предвиждала пускането на 2-3 блока годишно, а днес очакванията вече са за един блок годишно.

В момента голямата част от поръчките към „Росатом“ са за задгранични проекти. Това са близо 30 енергоблока в 12 държави. Още за толкова енергоблокове се водят преговори в различен етап, като половината от тях трябва да завършат с договори, предвижда Кириенко.

Росатом е доставчик и на съоръженията и за АЕЦ „Белене“. В момента тече арбитражно дело между България и Русия относно изплащането на неустойки за спирането на работата в този проект. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още