Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

86 туроператора получиха 5,6 млн. лв. безвъзмездна помощ

Най-малката изплатена сума е под 600 лева, а най-голямата стига 711 хил. лв.

86 туроператора получиха 5,6 млн. лв. безвъзмездна помощ

Снимка: Jeremy Suyker / Bloomberg

86 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска дейност, получават общо над 5,6 млн. лв. от Министерството на туризма. Това са първите субсидии, обещани от ведомството на фирмите от бранша от общо одобрените 51 млн. лв. от държавния бюджет.

Това е една от мерките, предприети от Министерството на туризма за подпомагане на сектора за преодоляване на последиците от COVID-19.

Първите компании, получаващи субсидия, са с изрядни документи, информират от ведомството.

С първото плащане към туроператорите трябва да бъдат обезщетени потребителите за неосъществени пътувания в периода 13 март - 31 декември 2020 г. 

Още по темата

Най-малката сума от плащането, която ще бъде преведена, е в размер на 593 лв., а най-голямата достига над 711 хил. лв.

Размерът на еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4% от оборота без ДДС през 2019 г. за компенсиране на загуби на туроператорите и туристическите агенти. Помощта трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19 за същия период.

Сред фирмите, получили най-големи субсидии, са: Руал Травел ООД, Профи Турс ООД, АЛБЕНА ХОЛИДЕЙЗ ЕООД, ОРИЕНТ 989 БГ ООД, Дорис Травел ЕООД, Холидей Шоп ООД, ЛУКСУТУР БГ ЕООД, Е-СКАЙ ООД, показва справката на министерството.

Кандидатстването по мярката продължава, като подаването на заявленията за държавната помощ се извършва по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и придружителните документи чрез Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ).

До момента общо подадените заявленията са близо 600 на стойност над 31,6 млн. лв.

Мярката е част от цялостен пакет и има за цел да противодейства на недостига на ликвидност, пред който са изправени предприятията поради COVID-19.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Българите преоткриха страната за туризъм заради Covid