IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Година след началото на пандемията турагентите може да видят пари от държавата

От днес туроператорите ще кандидатстват за грантовете от 4% от оборота си за миналата година

17:55 | 08.02.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Morris/Bloomberg

Почти една година след началото на пандемията, в която туроператорите у нас не развиват никаква дейност и нямат приходи заради противоепидемичните ограничителни мерки, държавата задейства механизма за финансиране през бюджета. От днес - 8 февруари, всички желаещи туроператори и туристически агенти ще могат да подават документи за безвъзмездната финансова помощ от националния бюджет.

Заради ескалиралото напрежение сред турагентите на институционалната страница на Министерството на туризма от началото на месеца са качени „Насоки за кандидатстване за предоставяне на безвъзмездни средства на лица, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, за компенсиране на загуби в резултат на епидемичния взрив от COVID-19“. Министър на туризма Марияна Николова се надява по този начин да оптимизира процедурата по кандидатстване.

Европейската комисия (ЕК) одобри българската схема за държавна помощ в размер на 51 млн. лева, предназначена за туроператори и туристически агенти през декември м.г.

Мярката представлява държавна помощ под формата на преки безвъзмездни средства с общ прогнозен бюджет от 51 млн. лв. Размерът на еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4% от оборота на фирмите без ДДС през 2019 г. Помощта трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19 за същия период. Очаква се парите ще се използват приоритетно за възстановяване на пари на клиенти за нереализирани пътувания и за компенсиране на загубите на компаниите.

Има две програми, по които туроператорите в България очакват финансова помощ – програмата за безвъзмездно финансиране от държавата от 51 млн. лв. и вече раздадените 10 млн. лева. По втората схема трябваше да се осигури до 10% от оборота на компаниите за 2019 г., но заради малкия бюджет и огромния интерес фирмите получиха субсидии от 1% от оборота. 

Министерството на туризма вече приключи с изплащането на 10-те млн. лв. в подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19 по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. Ведомството отчете засилен интерес от страна на туроператорите и туристическите агенти в страната по проекти по процедурата, която се проведе в края на декември. По нея бяха одобрени за финансиране 720 проектни предложения.

От Сдружение "Бъдеще за туризма" се оплакаха, че процедурите са много тромави и засега са получили 1% от оборота за 2019 г. „Очакваме до 4% от оборотите, но датите се просрочват непрекъснато“, посочиха от сдружението.

"Нашата дейност не се осъществява от миналата година от 13 март. Ние сме единственият бранш, който не работи. Вече всички са на ръба на нервите и на оцеляването. Почти сме забравени и изоставени", посочиха и от Сдружението на туроператорите и туристическите агенти. Представителите му дори обявиха готовност за протест.

Основното искане на туроператорите от сдружението е за обещаните средства за възстановяване на парите на клиентите за нереализирани пътувания. „Ставаме изискуеми в месец март, все още не е разрешен този проблем, на който от една година се опитваме да търсим решение", обясни председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти. И допълни, че мярката 60/40 за членовете на сдружението е на ниво на изплащане около октомври месец. 

От Сдружение "Бъдеще за туризма" алармираха, че процедурата по програмата се е забавила много и призоваха институциите кандидатстването да стартира скоро, за да разполагат със средствата до март – срокът, в който компаниите трябва да започнат да се разплащат с клиентите си за предплатените пътувания.

За разлика от други браншове в туризма – ресторантьори и хотелиери, туроператорите не можаха да се възползват пълноценно от други компенсиращи мерки. На практика фирмите, които се занимават с туроператорска дейност, не са получавали приходи в последните 12 месеца, а в същото време дължат пари на клиентите си за нереализирани предплатени пътувания.

„За разлика от всички други правителства по света, които имат строги мерки по отношение на пандемията, те имат и много силни икономически мерки за стабилност – нещо, което отсъства дори като идея у нас. Всички мерки в България досега за подпомагане са на база програми на ЕС, по които чакаме средства. А още не са задействани механизмите по бюджета, така че да финансират бизнесите и хората в нужда“, коментира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Туроператорите и туристическите агенции ще трябва да кандидатстват за подпомагане през новата електронна система, подобна на ИСУН за еврофондовете, но оперираща с държавно финансиране. Става ума за платформата СУНИ (Система за управление на националните инвестиции), която се разработва в края на 2019 г. Системата ще се ползва за разпределяне на помощта от 51 млн. лв. Именно и затова от туристическото министерство отвориха и гореща телефонна линия за въпроси около кандидатстването.

Безвъзмездната държавна помощ беше обещана на сектора от вицепремиера и министър на туризма Мариана Николова още през есента на миналата година. Едва три месеца по-късно започва кандидатстването, а няма яснота кога ще бъдат изплатени парите.

От сдружение "Бъдеще за туризма" настояха до края на февруари да бъдат изплатени обещаните за сектора средства за ликвидна подкрепа, както и изплащане в срок на парите за подкрепа на служители по мярката 60/40. Забавянето е повече от три месеца, което прави невъзможно изплащането на възнагражденията на служителите в срок, посочиха от организацията.

Туроператорската дейност се оказа сред най-засегнатите от сектора, след като дейността беше почти напълно забранена още от март миналата година заради пандемията и строгите ограничителни мерки. При втората блокада бяха забранени и групови екскурзии в страната и в чужбина с изключение на някои чартъри, които в последните два месеца набраха скорост – предимно за Малдивите и Занзибар. Те не попадат в обхвата на забраната, защото се приемат за програми с общ транспорт, но като индивидуални пътувания на туристи, които избират различни хотели и допълнителни занимания при пристигането си.

Като цяло туроператорският бизнес се оказа най-закъсалия в пандемията. От бранша очакваха финансирането в размер на 155 млн. лева за ликвидност и разплащане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
shinawatra
преди 3 години
Смърт за тия! Няма с нашите данъци да спасяваме разни посредници! Един сайт booking com и 2-3 за буукване на самолетни билети за достатъчни на България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още