IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туроператори искат 155 млн. лв. целево финансиране

Заради ограниченията в сектора за последните 7 месеца спадът в изходящия туризъм за туроператорите у нас е 95%, а при входящия - 80%

15:03 | 13.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

След месеци на пълна забрана на дейността и тотално ограничение на пътуванията заради коронакризата туроператорите искат финансова помощ от държавата, за да компенсират загубите си и да могат да се разплатят с клиенти по предплатени пакети за нереализирани пътувания. Според техни изчисления 155 млн. лева под формата на кредити и грантове ще са достатъчни за ликвидност и разплащане. Около тази сума е задължението на туроператорите към клиентите. Това стана ясно на пресконференция на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/.

От обединението на туроператорите обясниха, че това подпомагане ще се използва за възстановяване на вече разплатени суми с техни контрагенти. 

По предварителни оценки около 320 хил. туристи са депозирали частично или напълно суми за туристически пакети към туроператори. Над 60% от сумите са получени от клиентите като ваучери, а останалите суми трябва да бъдат изплатени кеш след 15 март, тъй като според европейската директива туроператорите са длъжни да възстановят сумите по предплатени пакети за неосъществени пътувания към клиенти от март догодина.

В резултат на забраната за пътувания и рестрикциите около тях за последните седем месеца спадът в изходящия туризъм за туроператорите у нас е 95%, а при входящия - 80%, съобщи Байко Байков от Управителния съвет на АБТТА. Според него туроператорите са най-пострадалият икономически сектор в страната. Засегнати са не само операторите, но и потребителите на туристически продукти.

Турагентите настояват за създаване на специален кредитен продукт, с който да се справят с предстоящото възстановяване на парите на клиентите от март. Моделът, който предлагат от бранша, е за кредити с до три години гратисен период, до 3% лихва и 5-7 години за възръщаемост.

„Забраната за дейност на туроператори за първите два месеца от извънредното положение и последващите рестрикции, свързани с извънредната обстановка, поставя в невъзможност нормалната дейност на сектора“, посочи Байков. Той допълни, че браншът очаква програмата от 10 млн. лева, която вече стартира, но я приемат като първа стъпка за подпомагане на сектора.

От АБТТА вече са имали срещи с министъра на икономиката в търсене на инструменти за кредитиране и грантове за туроператорския сектор. Компаниите от сектора настояват за целева помощ, специално моделирана за туроператорския бранш, тъй като схемите по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК), безлихвените кредити на ББР и мярката 60/40 не са адаптирани за този вид бизнес и фирмите не могат да се възползват от тях, стана ясно от изказванията на представителите на сектора. 

По ОПИК туроператори могат да кандидатстват само за оперативни разходи, но това не решава проблемите, заяви Павлина Илиева, председател на Сдружение „Обединение Бъдеще за туризма”. По програмата 60/40 пък фирмите, които вече са одобрени, са като в капан, коментира тя и обясни, че изискването е за задържане на персонала за три месеца на 100% заплата при нулев бизнес.

„Туроператорите вече са без ликвидност. Няма бизнес, който да може да издържи седем месеца, без да бъде подкрепен", посочи тя. И уточни, че в Европа има временна мярка за развитие, но в България нищо не се е случило. И докато Европа говори за рестарт на туристическия бизнес, ние говорим за спасяване“, отбеляза Павлова.

„Няма как да работим при затворени граници, с уплашени хора, нежелаещи да пътуват. Няма как да работим с огромните ограничения и промени в заповедите на РЗИ, защото туроператорският бизнес е дейност, която се планира и предплаща. Освен затварянето на границите, именно промяната на правилата на всеки 15 дни е големият бич за бранша“, посочи Павлина Илиева.

Димитър Попов, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, отбеляза, че и досега не е доказана категорична връзка между пътуванията със самолет и заразата от коронавирус. Политиката по рестрикции на пътуванията подлежи на ревизия, каза той и допълни, че се надява в следващите месеци ще се изработят ясни правила за ЕС и постепенно отваряне на границите.

„Няма държава в Европейския съюз, която да не подпомогна с цялата си мощ собствения си туризъм. Единствено подобно нещо не се случи в България заради „престъпното нехайство на министър Ангелкова", коментира Георги Рачев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции /БАТА/. Почти нищо не е направено за българския туризъм, като изключим дребни помощи за превозвачи и намаления ДДС за ресторантьорите, посочи той.

По думите му туроператорите правят всичко по силите си, за да оцелеят и да възстановят неосъществените си пътувания.

Във връзка със субсидията от 35 евро на седалка Венцислав Кръстев, председател на Сдружение „Туризъм“, обяви, че тя е закъсняла и не е проработила. Очаква се едва 17 туроператора да получат известна помощ по тази инициатива, каза той и я определи като капка в морето. По думите му инициативата трябва да бъде продължена, но в нов вариант – да бъде премахната горната граница за брой седалки, използвани от туроператора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още