IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И туроператорите са в готовност за протест

Основното им искане е за ресурс за възстановяване на парите на клиентите за нереализирани пътувания

11:41 | 01.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След ресторантьорите и туроператори обмислят протест. В момента тече организацията му, като преди това ще бъде изпратено писмо с исканията на бранша до властите. Това стана ясно от думите на Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти.

"Нашата дейност не се осъществява от миналата година от 13 март. Ние сме единственият бранш, който не работи. Вече всички са на ръба на нервите и на оцеляването. Почти сме забравени и изоставени", каза Илиева пред Bulgaria ON AIR.

"Централно решение за излизане на протест все още нямаме, спорадични са тези желания. Те ще зачестяват все повече и повече. Все още нямаме готовност и организация, но това може да стане бързо“, посочи тя.

Основното искане на туроператорите от сдружението е за обещаните средства за възстановяване на парите на клиентите за нереализирани пътувания. „Ставаме изискуеми в месец март, все още не е разрешен този проблем, на който от една година се опитваме да търсим решение", обясни Илиева. И допълни, че мярката 60/40 за членовете на сдружението е на ниво на изплащане около октомври месец. 

Павлина Илиева добави, че към момента като мерки към туроператорите са раздадени 10 млн., което се равнява на 1% от техните обороти.

"Исканията ни са мерките да бъдат навременни и да бъдат раздавани в технологичното време, в което са обещани“, заяви още тя.

Илиева подчерта, че хората от бранша са с яснота, че няма да заработят още дълго време, но смятат, че с добри мерки е възможно да заработят поне в страната.

"Ние сме изготвили протокол за безопасна работа на туроператора в Covid среда, ще опитаме да го направим официален през Министерството на здравеопазването. Чужденците, които идват в България, са в изключително ограничен брой. Ние сме в зелената зона, но пътуванията са ограничени. Дестинациите, които в момента са отворени, са Занзибар, Малдивите, Дубай и Доминикана. Хората искат да пътуват, желанието е голямо", обясни Павлина Илиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още