IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АБВ с нови идеи за избор на президент

Плевнелиев започна традиционните си срещи на политически консултации с партиите

16:35 | 29.02.16 г.
АБВ с нови идеи за избор на президент

От АБВ предлагат да отпадне изискването кандидатите за президент да са родени в България, да имат само българско гражданство и да са живели у нас през последните пет години. Така страната ни ще се отвори за над 2 милиона българи, живеещи в чужбина, смятат в партията на Георги Първанов.

Това обяви депутатката от АБВ Мариана Тодорова след среща на формацията с президента Росен Плевнелиев. Държавният глава застанал зад идеите на АБВ, които минават през промяна на конституцията.

Днес президентът започна традиционните си срещи в месеца на политическите консултации. Разговорите започнаха с най-малката група в парламента АБВ.

"Бихме искали в политическия живот на страната да имат възможност да се включват и българите в чужбина, които са над 2 млн.", обясни Тодорова. Според партията й президентът трябвало да може да инициира референдум и без санкция на парламента. Плевнелиев подкрепил и това.

Президентът Росен Плевнелиев е дал подкрепа и за провеждане на стабилна кампания за избора на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, стана ясно след среща на партията на Георги Първанов с държавния глава.

"Получихме подкрепа за провеждане на една стабилна кампания за избора на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН", каза Тодорова след срещата с Плевнелиев. В съобщение от президентството и държавният глава увери, че подкрепя номинацията на Бокова.

"През 2016 г. не трябва да допуснем да се стигне до нова спирала на политическа нестабилност", призова Плевнелиев по време на срещата.

Още новини четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още