Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Агенцията по заетостта ще търси заетост за миньорите от Бобов дол

Мая Манолова призова депутатите да разгледат направените от нея предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване

Агенцията по заетостта ще търси заетост за миньорите от Бобов дол

Снимка: Pixabay

Държавата чрез Агенцията по заетостта ще помага за намиране на заетост на миньорите в Бобов дол, които предстои да бъдат съкратени. Това каза пред журналисти в Кюстендил омбудсманът Мая Манолова, предава БТА.

Агенцията ще изпрати екипи, които ще разгледат всеки един конкретен случай, за да бъде оказана подкрепа за започване на работа в региона на 400-те подземни работници, които ще бъдат освободени от средата на следващия месец. 

Според Манолова, по-големият проблем ще възникне за миньорите, които ще трябва да се пенсионират.

"В края на миналата година, народните представители промениха закона, с което се отнема правото на миньорите, съкратени от закриващи се рудници да се пенсионират при определени преференциални условия", припомни омбудсмана. 

Още по темата

"Жалко е защото, една част от миньорите, които сега ще бъдат съкратени, са работили реално по 20 години под земята, а сега за да се пенсионират ще трябва да чакат вместо навършването на възраст от 45 години още 10-12 години", каза Манолова.

Тя посочи, че е внесла предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване, но народните представители не са ги разгледали. 

“Това, което ще се случи е изключително несправедливо. Веднъж тези хора ще бъдат лишени от работните си места, а втори път - няма да могат да се пенсионират”, допълни Манолова. Тя апелира към депутатите да разгледат внесения от нея законопроект.

Около 400 миньори остават без работа заради закриването на последния работещ подземен рудник в Бобов дол, съобщиха от мината. Причина за ликвидирането на подземния въгледобив е изчерпването на залежите и нерентабилността на сектора.

След сключено споразумение между синдикатите и ръководството на мината, съкращаването на работниците ще става поетапно от 17 юли до края на годината. 

След закриването на подземния рудник остава да работи само открития "Христо Ботев", където работят около 300 души. Рудниците "Фундаментал" и "Бабино" бяха затворени през миналата година, като освободиха около 650 миньори.

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Едва 8% от фирмите ще се възползват от мярката „60/40“