IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агроминистерството дължи над 1,1 млн. лева за охраната на 22 язовира*

От „Напоителни системи“ прехвърлят отговорността към МЗХ и отказват да плащат без договори

12:28 | 03.02.14 г.
Агроминистерството дължи над 1,1 млн. лева за охраната на 22 язовира*

Министерството на земеделието и храните дължи над 1,1 мл. лева за охраната на 22 язовира с национално значение. Парите са за работата на 120 души през последните 21 месеца, казаха Тодор Бозев и Йорданка Гълъбинова, представители на охранителните фирми, цитирани от БТА.

Според Бозев фирмите работят без договор с агроминистерството и с "Напоителни системи", тъй като държавните институции отказват да сключат контрактите. Земеделският министър Димитър Греков е имал срещи с представители на фирмите и обещал парите да бъдат изплатени, но от месец комуникацията е прекъсната. Охранителните фирми плащат и сега на своите служители, но не регулярно и не в пълен размер, каза Бозев.

Той допълни пред БНР, че от месец май 2012 година не се плаща на охранителните фирми, но се погасяват стари задължения.

Запитан защо фирмите не търсят правата си в съда, Бозев отговори: „Ще изгубим твърде много време. Нашите служители не могат да чакат нито ден повече. Имаме желание да се плати час по-скоро от министерството и "Напоителни системи", но с оглед на тяхното тежко финансово състояние това би следвало да се поеме от принципала, от собственика на всички тези обекти“.

Запитан с кого неговата фирма е сключила договор, бизнесменът отговори, че това е станало след обществена поръчка за охрана от 2008 до 2010 година и договорът е бил с т. нар. "Агенция по хидромелиорация", която е била закрита. След закриването е сключено споразумение между бившия министър Мирослав Найденов и четирите охранителни фирми.

Тодор Бозев посочи, че никоя охрана не може да напусне самоволно охраняван обект, защото на нея й е зачислено имущество за милиони.

От думите се изясни, че в момента се разписвали протоколи за извършените услуги от местните управители на язовирите и въз основа на това се осчетоводяват фактурите. Реално договори между охранителите и агроминистерството обаче няма.

Изпълнителният директор на "Напоителни системи" Димитър Методиев каза от своя страна, че когато е встъпил в длъжност, имало една устна заповед на предишния изпълнителен директор, в която се забранява подписването на протоколи за извършена дейност. Тази заповед още е в сила.

„Не се осчетоводяват фактури. Откакто аз съм изпълнителен директор, нито една фактура не е осчетоводена, защото нямаме договорни отношения с охранителните фирми. Тези 22 язовира не трябва да останат без охрана, но това не значи, че тези фирми трябва да ги охраняват, категоричен беше Методиев и добави, че ако фирмите напуснат, „Напоителни системи“ може да поемат охраната.

Навремето е трябвало министерството да избере охранителни компании, преди да изтекат договорите по ЗОП. Казусът е сложен, ние не можем да го решим без договорни отношения с фирмите, допълни  Методиев.

Той допълни, че ако не се намери правова възможност, той не гарантира, че ще бъдат изплатени парите: „След като нямам договорни отношения с някого, на мен ми е много трудно, даже невъзможно да направя плащане“, каза още изпълнителният директор на "Напоителни системи".

Методиев прехвърли отговорността към юристите на агроминистерството. Според него те трябвало да решат въпроса.

По-късно от агроминистерството уточниха, че дружеството „Напоителни системи” е  придобило лиценз за охранителна дейност и е в състояние да извършва такъв тип дейност, защото неговите специалисти най-добре познават поддържаните от тях съоръжения.

В последните няколко месеца дружеството е изготвило и план за извършване на охранителна дейност от служителите. Подготвени са графици и всички останали необходими действия, пояснява изпълнителният директор Димитър Методиев.

Относно сумите, за които охранителните фирми твърдят, че „Напоителни системи” им дължи, Методиев коментира, че всички претенции за финансови вземания се предявяват по надлежния ред. Изпълнителният директор припомни, че до тази ситуация се е стигнало след   действията на предишното ръководство на МЗХ и „Напоителни системи” ЕАД. „Дружеството е извършвало плащането, без никакво правно основание, въз основа само на една заповед”, уточни  той.

*Новината е актуализирана в 16.13 ч. със съобщението на МЗХ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още