Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Акад. Стефан Воденичаров: Липсват национални цели в науката

Губи се престижът на научната дейност, посочи председателят на БАН

Акад. Стефан Воденичаров: Липсват национални цели в науката

Снимка: Pixabay

Хората, които сега управляват България, не обръщат достатъчно внимание на науката. Поставят се цели в образованието, но образование без наука няма. Това мнение в Вloomberg TV Bulgaria изрази акад. Стефан Воденичаров, председател на Българска академия на науките.

Още по темата

"На България ѝ липсва закон за публично-частно партньорство. В българската наука в момента се дават пари на калпак, а няма национални цели, зад които държавата да застане с цялата си финансова мощ. Учените, които работят в сферата на българската духовност и култура, не трябва да бъдат отстранявани от доброто финансиране. Техните резултати са духовни и са по-важни от финансовите", заяви ученият.

Според акад. Воденичаров в момента ситуацията в училищата и университетите е такава, че ученикът и студентът носят парите. “Затова и преподавателят е принуден да не държи много на качеството. А всъщност парите трябва да отиват при качеството”, смята той и добави, че се губи престижът на научната дейност.

Председателят на БАН напомни, че много от постиженията на българската индустрия в изминалите 60-70 години са генерирани в Академията. “Първите хора, работили в АЕЦ Козлодуй са българските учени. Интернет е въведен в България първо в БАН. В последните години има добри разработки в областта на полимерите и на химията", коментира той.

Стефан Воденичаров е убеден, че в България има нужда от болезнени реформи във всяка една област, които да започнат след обществено обсъждане. “БАН има разработени научни стратегии в тези области", посочи ученият.

Акад. Воденичаров даде пример с развитието на науката в България в миналото.

“Книжовното дружество е създадено през 1869 г. в Браила, когато в Букурещ се създава БРЦК. През следващата година се създава Екзархията. На подрастващото поколение трябва по-често да се говори за тези българи, които са постигнали това – образование и наука, което е идеята зад Книжовното дружество, Българската църква (Екзархията) и политическа независимост”, каза той.

Какво още коментира акад. Стефан Воденичаров вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

гледано: 3375   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
5
 
1
преди 1 година
"В българската наука в момента се дават пари на калпак, а няма национални цели, зад които държавата да застане с цялата си финансова мощ."Дотука бях.....

Още от Икономика и политика
Три компании получиха сертификати за инвестиции за над 54 млн. лв.