Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ал. Ганчев: За промени в данъчната система все още не можем да говорим

Решения в условия на криза могат да деформират икономиката, предупреди преподавателят по финанси

Ал. Ганчев: За промени в данъчната система все още не можем да говорим

Снимка: Pixabay

Въпреки че мярката за намалението на 9% на ДДС за ресторантьорството и книгоиздаването до края на 2021 г. не се посреща еднозначно от специалистите, безспорно има и поддръжници. Сред тях е и доц. Александър Ганчев, икономист и преподавател по финанси. "Приветствам мярката за намалението на 9% на ДДС за ресторантьорството и книгоиздаването. Това решение на пръв поглед е нещо хубаво, но трябва да внимаваме с подобни данъчни намаления, особено в криза. За момента разумът надделя", каза той в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"За промени в данъчната система все още не можем да говорим. Когато сме в икономически затруднения, нещата са по един начин, после се връщат в нормалния си ритъм. Решения в условия на криза могат да деформират икономиката", предупреди той.

По думите на доцент Ганчев решението може да се разглежда в два плана - първият е да се остави ликвидност във фирмите от посочените сектори, а другият - много по-реален сценарий според него е, че няма да има спад на цените.

"По-ниската ставка означава, че се вдига маржът на печалба на самия сектор, което ще компенсира щетите по време на пандемията. Намаляване на цените зависи и от еластичността на търсенето", смята икономистът.

Александър Ганчев напомни, че данъчното облагане е система и при константно предлагане на публични блага от правителството, загубата на приходите от един данък трябва да бъдат компенсирани с приходи от друг.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Директорът на Пирогов: Лекарите се готвят за пик на заразените през ноември