IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американска финтех компания купува българската „Транзакт Юръп“ за 30 млн. евро

КЗК даде зелена светлина на сделката между GreenBox POS и правоприемника на „Ти Би Ай Кредит“, като одобрение трябва да има и от БНБ

08:41 | 26.01.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американската финтех компания „ГрийнБокс ПОС“ (GreenBox POS) придобива българската „Транзакт Юръп“ в сделка за 30 млн. евро в брой.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е одобрила сделката, вижда се от решение, публикувано на сайта на регулатора. Комисията не е правила анализ, защото компаниите не преминават изискуемите прагове за оборотите в предходната година.

Сделката беше обявена от американската фирма през лятото на 2021 г. „Придобиването ще позволи на GreenBox да разшири своите предложения, включително търговски сметки, разплащателни сметки, форекс услуги и множество други услуги за бъдещи европейски клиенти, както и разширяване на услугите за местните ѝ клиенти в Европа“, коментира купувачът в съобщение. КЗК образува производство по сделката през декември.

„Транзакт Юръп“ е всъщност бившият играч на пазара на бързи кредити „Ти Би Ай Кредит“, който беше продаден през 2015 г. Новият собственик, който регистрира дружеството „Транзакт Юръп холдингс“ специално заради сделката, се насочи към платежните услуги за търговци.

Одобрение на сделката трябва да даде и БНБ.

GreenBox POS използва собствена блокчейн технология за токени за изграждане на персонализирани решения за плащане. „Транзакт Юръп“ ЕАД е регулирана от ЕС институция за електронни пари със седалище в София, България, и е пълноправен член на Visa и MasterCard за дейност по приемане на плащания и за издаване на електронни пари, както и пълноправен член на China UnionPay за приемане на плащания.

„Транзакт Юръп“ също така има пълен лиценз на институция за електронни пари (лиценз за EMI) и е директен член на Единната зона за плащания в евро (SEPA). Компанията има и възможност да издава и предлага IBAN номера на сметки в евро и да продължи дейността си в Обединеното кралство.

Двете компании вече започнаха да си сътрудничат по отношение на банковите възможности, като например издаване на карти. Разпределението на приходите и сътрудничеството за лицензиране ще останат в сила до официалното приключване на сделката.

GreenBox POS обяви, че през 2021 г. е обработила рекорден обем плащания – 1,95 млрд. долара, в сравнение с 202 млн. долара през 2020 г. Предварителните оценки показват, че приходите на компанията за миналата година нарастват с над 200% до поне 26 млн. долара.

В началото на този месец компанията обяви, че е сключила обвързващо споразумение за придобиване на Roark Holdings Ltd, лицензирана платежна институция във Великобритания, с което разширява дейността си в Обединеното кралство.

Последният отчет на „Транзакт Юръп“, публикуван в Търговския регистър, е от 2019 г. Тогава компанията реализира приходи в размер на 47,524 млн. лева спрямо 65,094 млн. лева през 2018 г., т.е. има спад от 27% на годишна база. Печалбата за 2019 г. възлиза на малко над 7,7 млн. лева при почти 12 млн. лева година по-рано. Към края на 2019 г. дружеството е разполагало с 56,315 млн. лева парични средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още