IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелов: Високата смъртност в страната се дължи от неспазването на мерките

Все още няма да бъдат признати антигенните тестове, имаме план за ваксинация, увери здравният министър

09:57 | 26.11.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Здравната ни система има нужда от сериозен ремонт, основният проблем в момента е, че няма достатъчно медици, а не недостигът на болнични легла. Високата смъртност в страната се дължи от неспазването на мерките. Това заяви по bTV здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Не сме позволили България да бъде сред първите места по смъртност в света, а насърчаваме хората да спазват мерките. Всичко това е от неспазване на мерките, каза Ангелов. И подчерта, че властите още от самото начало на започване на епидемията насърчават хората да спазват мерките. Това е резултатът от неспазването им, от подценяването на вируса и от горенето на маски пред МС. Голямото недоверие към системата, трупано през годините, доведе до този резултат". 

Според него не трябва да се търсят виновни, а решение. А решението е спазването на мерките, дезинфекция, дистанция и най-вече уважаване на лекарите. 


 
"Само вчера са излекувани 2518 души. Историята на всеки един от тях е успех за българската здравна система". Това каза Ангелов относно случаите, при които хората чакат линейки с часове или лежат на стълбите пред кабинетите и се стига до смъртни случаи. Здравният министър изказа съболзнования на близките на починалите и допълни, че случващото се е недопустимо и не е нормално да се случва. 

"Това е проблем на организацията в самото лечебно заведение. Разбрахме кои са виновните и те са наказани", поясни Костадин Ангелов. 
 
Той изтъкна това, че здравната ни система има нужда от сериозна реформа, но за момента няма обществен и политически консунсус за това. 
 
На въпрос дали сме проспали лятото, както мнозина твърдят, Ангелов категорично заяви, че нито един от летните месеци не е проспан. "Два дни, след като дойдох като министър, пуснах заповед за следващите мерки. Срещах се с щабовете, организацията бе направена така, както имаше възможност в съответната област", припомни още здравният министър. 
 
Според него основният проблем в момента е острата липса на медици, а не на болнични легла.

 "Много трудно можем да намерим лекари и сестри. Не е проблемът в липсата на сгради и легла или липса на организация. Да сте чули че няма техника, че няма апарати за дишане? Пациентите от болниците не се връщат. В момента нямаме недостиг на легла", категорично каза Костадин Ангелов.

Вече е подписан Рамковият договор за електронните направления за PCR тестовете, каза още министърът. С електронните направления пациентът вече няма да разнася хартия, няма да ходи от гише на гише и това е пътят на електронното направление, обясни той.

Министерство на здравеопазването или държавата нямат законовото право да определят цени на PCR тестовете. Пазарът определя цените на тестовете, коментира здравният министър и допълни, че когато лекарите започнат да издават направления за такива тестове, пациентите могат да си направят безплатно изследване при наличие на симптоми.

Ангелов подчерта, че все още няма да бъдат признати антигенните тестове. Тези тестове са абсолютно безплатни и ако тестът излезе положителен, личният лекар взима решението за започване на лечението на конкретния пациенти, обясни той.

Работи се и по ваксинационния план на страната. България има един от най-добрите ваксинационни календари в света, каза Костадин Ангелов. „Ваксинационният план има две посоки. Едната е кои ще бъдат групите, които ще бъдат ваксинирани първи. Тук споделяме мнението на европейските ни колеги, че ще се започне с хората, които са уязвими на първа линия. Минаваме през възрастните хора и след това всички останали“, поясни здравният министър.

Общо 3712 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. За последните 24 часа са направени 8820 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система.

Общо 133060 са потвърдените случаи на COVID-19 в България. От тях 87073 са активни. 42620 са вече излекуваните лица. 2518 от тях са регистрирани през последното денонощие.

В лечебни заведения за болнична помощ се намират 6548 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, от които 410 са настанени в интензивни отделения или клиники.

Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при 5280 медицински служители. 154 са новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие. От тях 58 са установени при лекари, 37 - при медицински сестри, 16 - при санитари, 4 - при фелдшери и 39 - при друг медицински персонал.

Починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19, са 3367. Нови 141 случая са регистрирани през изминалите 24 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
vaskodd
преди 3 години
Нека тая "умна" кратуна обясни на какво се дължеше високата смъртност в страната и преди Covid 19 кризата и какви мерки не са се спазвали тогава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
"Високата смъртност в страната се дължи от неспазването на мерките" долна лъжа и измама. Такива като коя и другата шайка трябва да гният на полето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още