Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

АПИ: Компенсаторни такси вече се плащат и при националните доставчици на услуги

„Интелигентни трафик системи“ АД успешно е преминала интеграцията със системата на АПИ и е получило правото да събира компенсаторни такси

АПИ: Компенсаторни такси вече се плащат и при националните доставчици на услуги

Снимка: АПИ

Компенсаторни такси вече могат да се плащат и в пунктовете на националните доставчици на услуги, където се заплащат пътни такси, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Дружеството „Интелигентни трафик системи“ АД успешно е преминало интеграцията със системата на АПИ и е получило правото да събира компенсаторни такси. 

Още по темата

Другият партньор на агенцията в събирането на пътни такси – „Диджитол Смарт Инфраструктура“ АД, е приключил първия етап от интеграцията за събиране на компенсаторни такси и предстоят изпитвания в тестова и продукционна среда, добавят от АПИ.

До този момент компенсаторна такса можеше да бъде платена само на място при мобилните екипи на НТУ чрез POS терминал с дебитна или кредитна карта или по банков път.

Възможността за доброволно плащане на компенсаторна такса чрез пунктовете за продажба на националните доставчици на услуги е предвидена в Закона за пътищата. По този начин потребителите ще могат по-бързо, по-лесно и на повече места да платят компенсаторна такса и да избегнат налагането на по-голяма санкция.

Размерът на компенсаторните такси в зависимост от типа на превозното средство е:

Ако не платят компенсаторна такса, на нарушителите се налага акт за установяване на административно нарушение и глоба от 300 лева за леките автомобили и от 750 лв. до 3000 лв. при тежкотоварни превозни средства над 3,5 т в зависимост от масата на превозното средство и броя оси, изтъкват от АПИ.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Атанас Семов: Представата за нормалност в България не съвпада с тази на Европа