IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АПИ призна за хаос с електронните винетки

До средата на януари в България ще се пътува без винетки, спира се и конвертирането на хартиените винетки в електронни

17:33 | 03.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group&nbsp;</p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group 

До 15-и януари по пътищата на България ще може да се пътува без винетка. След тази дата обаче тол полицията и пътната полиция ще започнат да глобяват за липсата на винетки, обяви директорът на Националното тол управление в Агенция "Пътна инфраструктура" Антон Антонов на извънредна пресконференция, цитиран от БТА.

Той обясни, че в момента тече информационна кампания за шофьорите и заради това ще има гратисен период, преди полицията да започне да налага санкции. Освен това от АПИ установили, че повечето налични винетки изтичат в края на този месец.

Все пак Антонов призна също, че има проблем на граничните пунктове, тъй като там липсват портали за покупката на винетка.

До момента само на "Капитан Андреево" има такъв, а от днес би трябвало да бъдат внедрени още 4 на "Дунав мост". "До края на месеца на всеки граничен пункт ще се продават електронни винетки. От 7 януари ще разпространим мрежата от места, където ще се осъществява продажбата на винетки, а в момента чужденците могат да се информират чрез сайта на АПИ как да си купят такава винетка".

От днес се спира временно и конвертирането на хартиените винетки в електронни.

Според ръководителя на отдел "Информационно обслужване" в Националното тол управление Олег Асенов това се налага, защото „повече от 33% от опитите за конвертиране не са както трябва". 

Констатирани са случаи на 168 пъти конвертирана винетка за един автомобил с един и същ регистрационен номер, както и на 48 конвертирани месечни винетки за един регистрационен номер. Около 150 пъти повече са заявките за конвертиране на винетки, отколкото за купуване, обясни проф. Асенов и отбеляза, че шофьорите с хартиени валидни винетки трябва да карат спокойно, тъй като при тол контрола ще може да се провери кога изтича срокът на стикера. Важно е той да остане залепен на предното стъкло на автомобила.

От 7 януари ще бъде разширена разпространителската мрежа за продажба на винетки по традиционния начин - на каса, в брой. Електронна винетка ще може да се купи в големите вериги бензиностанции, в Български пощи, клоновете на Easy Pay, обяви директорът на Националното тол управление Антон Антонов. В момента електронна винетка в брой може да бъде купена в Областните пътни управления и в офисите на мобилния оператор А1.

По думите му до края на януари на всички гранично контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) ще бъдат монтирани и ще работят терминали за самотаксуване. Вече са монтирани и работят 7 терминала на ГКПП “Капитан Андреево”, както и 4 терминала на ГКПП “Дунав мост – Русе”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 5 години
ти да видиш .... бонус за добре свършената работа на тия младежи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още