Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Банките и финтех компаниите ще се слеят в едно до 10 г.

Финансовите институции ще започнат да разчитат на приходи на базата на абонаменти, коментира Юлиан Лесев

гледано: 2675   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

След 5-10 години банките и финтех компаниите ще се слеят в едно. Така, както банките разширяват портфолиото си, за да имат по-голямо онлайн присъствие и светкавични реакции, така и текущите финтех стартъпи се опитват да достигнат тези по-дългосрочни отношения, които са извън моментното прехвърляне на пари, като заеми и ипотеки. Това заяви Юлиан Лесев, ръководител разработка на компютърни системи LIREX, в ефира на предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Инвестиционните фондове също ще се развиват и бързо онлайн разплащане, инвестиция или протекция на дадени средства, ще се съберат в един портфейл от услуги, който ще принуди банката да промени бизнес модела си".

"Не трябва да забравяме, че при онлайн присъствието е налице друго значимо перо - маркетинг, реклама и всякакъв друг вид прикрито продуктово позициониране", посочи гостът. 

Още по темата

"Банките и финансовите институции, освен че ще стават все по-дигитални, те ще започнат да разчитат на приходи на базата на абонаменти - вместо фиксирана такса, базирана на даден срок от време, тя ще бъде сведена до минимум, като нейно място ще заеме моделът на pay-per-use".

"Дори за част от хората това, което плащат на банките като абсолютна стойност да стане по-голяма от сега", коментира гостът, "няма да преставлява толкова важен фактор при вземането на решения, защото те ще плащат за неща, които са им необходими".

По отношение на кибератаката срещу нефтопровода на Colonial Юлиан Лесев посочи, че най-интересното е как сектор, който не е типично свързван с дигитализация, стана нейна жертва.

"Границата между физическия, индустриалния и IT света вече не толкова рязка, както беше доскоро. Дори и в строго секретно охранявани обекти, IT вече не присъства само локално, а си комуникира и с други системи".

Юлиан Лесев ще бъде лектор на второ издадение на дигаталната конференцията "Банки и финанси", организирана от Investor Media Group, което ще се проведе на 19 май от 14:15 ч., което може да проследите на investor.bg/live, както и на всички сайтове, част от Investor Media Group. 

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 22 септември