IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БДЖ дължи близо 100 млн. лв. на НКЖИ

Компанията ще чака приватизацията на БДЖ "Товарни превози", за да поиска план за разплащане на средствата

17:33 | 04.04.13 г.
<p>
	Снимка: <em>stock.xchng</em></p>

Снимка: stock.xchng

НКЖИ има значителни вземания, които са в размер на почти 100 млн. лв., от БДЖ „Холдинг” и БДЖ „Товарни превози”. Това заяви Джоанна Димитрова, директор на дирекция „Финанси и управление на собствеността“ в Национална компания „Железопътна инфраструктура”(НКЖИ), съобщи „Фокус“.

„Като цяло до момента получаването на приходите е сравнително стабилно. С „БДЖ - Пътнически превози” имаме регулярни плащания, след получаване на тяхната субсидия. Имаме ограничено плащане от „Товарни превози” - не в пълния си размер, но се надяваме да започне плащането им и в пълен размер”, обясни Димитрова.

„Искрено се надяваме в най-скоро време да се разберем за определен погасителен план, в който (задълженията - бел. ред) да бъдат изплащани и в крайна сметка, ако има и увеличение на товарното движение и можем да очакваме повече товари, това ще бъде голям плюс за НКЖИ”, каза още Димитрова.

Бюджетът на компанията е направен така, че да разполага със средствата, които ще получи, но и да не се разпростира повече, отколкото има като ресурс, посочи финансовият директор на компанията.

НКЖИ е готова да направи известни компромиси по отношение на погасяването на задълженията на националния жп превозвач. Започнати са и действия по замяна на дълг срещу собственост, което ще облекчи състоянието на БДЖ, убедена е Димитрова. 

Тя посочи, още че в момента НКЖИ очаква как ще се развие процесът по приватизация в „Товарни превози”. След това ще започнат преговори с бъдещия нов собственик за погасителен план за изплащане на задълженията поетапно.

Същевременно Димитрова направи коментар по повод финансовото състояние на железопътната компания. Според изчисленията й към края на 2012 г. загубите на НКЖИ намаляват четири пъти - от 41,2 млн. лева до 9,65 млн. лева. Това се дължи основно на плана за преструктуриране, който компанията започна в края на 2009 г.

Самият план включва оперативно преструктуриране на всички вътрешни процеси, преглед и преструктуриране на ползването на външни услуги, освобождаване и паралелно спиране на изплащането на разходи за неоперативни активи и максимална продажба на тези активи от 2010 г. досега.

„Компанията беше с 15 хил. души персонал през 2010 г., а сега вече сме 12,3 хил. Сега имаме и доста значителен икономисан ресурс от фонд работна заплата, който веднага реинвестирахме в обучение, подобряване условията на работа”, отбеляза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още