IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно е БДЖ да прехвърли имоти на НКЖИ, за да погаси задълженията си

Държавната железница дължи 57 млн. лв. на националната компания, натрупани през последните години

14:24 | 28.09.12 г.
<p>
	<em>Железницата има близо 57 млн. лв. задължения към НКЖИ, които ще обезпечи, като прехврли част от своите имоти.</em>&nbsp;Снимка: <em>stock. xchng</em></p>

Железницата има близо 57 млн. лв. задължения към НКЖИ, които ще обезпечи, като прехврли част от своите имоти. Снимка: stock. xchng

Обсъжда се възможността Холдинг БДЖ да обезпечи дълговете си към Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), като й прехвърли част от сградите и земите си. Това научи Investor.bg от председателя на борда на директорите на дружеството Владимир Владимиров, който коментира темата за натрупаните дългове от  57 млн. лева от железницата към националната компания.

Той посочи, че все още текат преговори между двете страни за обезпечаването. В момента се правят имотни оценки на определени земи и сгради, собственост на БДЖ, които евентуално ще бъдат прехвърлени на националната компания, за да се изплати дължимото. 

Сумата, която БДЖ дължи, е приблизително 57 млн. лв. и се е натрупала през последните години, заради неизравнени финансови сметки при осчетоводяването на услугите, предлагани от едното дружество на другото.

„Надяваме се до края на годината да решим този проблем. Предполагам, че в този срок ще успеем да направим нужните оценки и да прехвърлим част от имотите“, коментира той.

По повод на държавната субсидия за юли, която все още не е изплатена от държавата на железниците, Владимиров съобщи, че БДЖ трябва да прехвърли още от сградния си фонд на държавата.

Холдингът вече получи издръжката си за месец август и за септември.

Припомняме ви, че субсидията за юли бе спряна от Министерство на финансите, заради необслужван заем на железницата към Световната банка.

Месец по-късно, след драматични преговори между ръководството на БДЖ и финансовия министър Симеон Дянков, стигна до споразумение държавата да продължи да изплаща субсидия на железницата, но при определени условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още